Ukategorisert

Drikker stadig mer

Ungdom mellom 15 og 20 år drikker 50 prosent mer i dag enn for ti år siden.

Dette trenger slett ikke å være negativt. Kanskje kan norsk ungdom endelig lære seg drikkekultur ?

Sist år drakk hver nordmann 5,6 liter ren alkohol, noe som er det største alkoholforbruket siden 1980. Ungdom i aldersgruppen 15 til 20 drikker godt over 4 liter ren alkohol per år, opplyser Ragnar Hauge i Statens institutt for rusmiddelforskning til Nationen. Han mener at folks stadig mer liberale holdninger til alkohol nå gjenspeiles i forbruket samtidig som vi får stadig flere skjenkesteder, melder P4.

En liberalisering av antall skjenkesteder, skjenketid og priser vil bety økt alkoholkonsum på den legale statistikken. Det liberaliseringsmotstanderne pent og pyntelig glemmer, er at den illegale omsetningen går ned. Det går altså fra ulovlig konsum til lovlig.

I svært mange år har norsk ungdom vært kjent for å drikke seg «drita full» hver gang det er fest. En økning av alkoholkonsumet kan bety en kulturendring. Det drikkes oftere, men annerledes. Det kan bety at vi går ut å ta noen øl og går hjem uten å være overstadig beruset. Det skjedde svært sjeldent tidligere. Da var det hjemmebrent på fest, hæla i taket og helt kanon, for å sette det på spissen.

En økning i alkoholkonsumet kan være positivt. La oss håpe det medfører en endring av drikkekulturen.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer