Ukategorisert

Et forsvar uten øvelser

Forsvarssjef Sigurd Frisvold ser for seg et forsvar nærmest fritt for repetisjonsøvelser. En ny ordning skal innføres innen 2004.

Jeg vil tro at det blir normalt ikke å ha repetisjonsøvelser i det hele tatt, med unntak av dem som kalles inn til Heimevernet, sier Frisvold til P4.

Hvorfor tar ikke forsvarssjefen steget helt ut og går inn for en helt ny organisering basert på frivillighet, profesjonalitet og uten verneplikt ? Det å opprettholde et forsvar som ikke øver er bortkastet. Forsvarssjefen kan i likhet med mange politikere mistenkes for å opprettholde dagens forsvar av helt andre grunner enn det som til nå har vært kjent. Den mistanken forsterkes med dagens utspill. Har vi et forsvar for å lære unge menn folkeskikk, skopuss og rydding av rom ? Den tanken har vi nå lov å tenke.

Hvis Norge skal i det hele tatt ha et forsvar, må det være fordi det skal fungere i krisesituasjoner. Dagens forslag gir oss ikke et godt forsvar, men det viderefører dagens verneplikt, som er helt unødvendig. Kun med profesjonalitet kan et forsvar fungerer i krisesituasjoner, noe svært mange eksperter tydeligvis ikke har fått med seg ennå.

Det er selvsagt lov å stille spørsmål om vi i det hele tatt skal ha et forsvar, noe Liberaleren har gjort mange ganger, men det er fortsatt en helt annen debatt.

Tags:

Mest lest

Arrangementer