Ukategorisert

Ny krig ?

I følge media planlegger USA en ny krig. Denne gangen er Irak fienden. En krig USA og landets allierte helt sikkert vil vinne, men er det verdt det ?

På dagen 6 måneder etter terrorhandlingene i USA fortsetter kampen mot terrorisme. Taliban er omtrent nedkjempet i Afghanistan. Nå skal Saddam tas, og en krig mot Irak kan være nærmere enn mange av oss tror.

Også i det liberalistiske miljøet er det delte meninger om krigen mot terrorisme. Det finnes mange av oss som er totalt motstandere av krigshandlinger. Likevel kan en forstå de som forsvarte kampen mot Taliban. Likevel bør vi være rimelig samstemt om en eventuell krig i Irak. Den krigen bør ikke komme.

Hvorfor skal Irak tas ?
Det er slett ikke noe broderlig forhold mellom USA og Irak, så langt ifra. Det er lett å innrømme at regimet til det Irakiske folket ikke er spesielt bra. Likevel har ikke Irak vært en åpenbar støtte for terroristene USA nå kjemper i mot. Ikke på noen måte. På bakgrunnen av dette, blir det rart å gå til krig mot Irak, i hvert fall med den samme begrunnelse som ble brukt for å forsvare krigen i Afghanistan. Går USA til en ny krig, må det være andre ting som ligger bak enn selve kampen mot terrorisme.

Vi forsvarer ikke regimet til Irak. Likevel må disse ”styrtes” på andre måter enn med krig. En krig det bare er tapere i.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Vekk med kontanter?Vekk med kontanter?
  Er det virkelig så enkelt at kontanter bare er en bakstreversk museumsgjenstand?
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Liberalister bør være globalisterLiberalister bør være globalister
  Nasjonalisme er en form for kollektivisme. Derfor bør liberalister være globalister.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.