Ukategorisert

Nei til ny debatt

Arbeiderpartiets leder, Torbjørn Jagland, gjør alt han kan for å få istand en ny EU-debatt, en debatt verken partiet hans eller Norge trenger.

Liberalister er delte i synet på om Norsk medlemskap i EU er en fordel eller ikke. Både ja og nei kan begrunnes på en skikkelig måte med basis i ideologien. Likevel er det brei enighet om at tiden ikke er inne for en ny EU-debatt. Begrunnelsen er god. Det er rett og slett ikke flertall for et medlemskap i folket.

Torbjørn Jagland vil av en eller annen grunn ikke innse dette. Det er merkelig, fordi hans parti vil være en av de store taperne på en ny debatt. Arbeiderpartiet vil skyve fra seg mange velgere i europaspørsmålet, velgere partiet ikke har råd til å miste. I hvert fall hvis en tar de siste meningsmålingene på alvor. Derfor er det svært taktisk uklokt av Jagland å legge opp til en ny debatt, selv om det er mulig å forstå hans argumenter for det.

Etter den intense debatten i begynnelsen av 1990-årene hadde folk flest behov for en pause fra EU-saken. Norge er tross alt ikke medlem, og det finnes mange andre saker som opptar folk. En vedvarende EU-debatt ville fortsatt den politiske unntakstilstanden i Norge. Når Sp er ned i «vanlig størrrelse» nærmer normaliteten seg.

Norge er kanskje verdens rikeste land, og har en økonomisk handlefrihet som er helt unik. Så lenge folk flest ikke oppfatter fax-demokratiet som et problem, vil den økonomiske situasjonen få folk til å mene at EU-medlemskap ikke er noen aktuell sak.

Liberaleren er redd Jagland vil se seg tjent med å fiske i rørt vann, og skape en EU-debatt ingen er tjent med. EU-debatten kommer ikke hvis folk flest ikke ser noe behov for den. Foreløpig er det svært få slike signaler, selv om Island vurderer et medlemskap seriøst.

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Kjetil Köber
Lars Kjetil Köber
20 years ago

Du skrev: «Liberalister er delte i synet på om Norsk medlemskap i EU er en fordel eller ikke. Både ja og nei kan begrunnes på en skikkelig måte med basis i ideologien. Likevel er det brei enighet om at tiden ikke er inne for en ny EU-debatt. Begrunnelsen er god. Det er rett og slett ikke flertall for et medlemskap i folket.» Jeg var ikke klar over at det var krav om støtte hos et flertall i befolkningen for å kunne reise politiske debatter i Norge. Det vil i tilfelle begrense det politiske ordskiftet ganske kraftig. Jeg er lei av… Read more »

Per Aage Pleym Christensen
Per Aage Pleym Christensen
20 years ago

Køber vet naturligvis like godt som Solvik at det ikke trengs noe flertall for å starte en debatt. Her handler det om at folket har gått til folkeavstemning 2 ganger, efter at Norge har forhandlet med EU(EF) om medlemskap. Begge ganger med klart nei-flertall som resultat. Mer edruelige tilhengere enn de som er medlemmer av Europeisk Ungdom (den europeiske federalistorganisasjonenes norske avlegger), forstår at om det skal ha noen hensikt å ta en tredje runde med forhandlinger og folkeavstemning så bør det være en rimelig grunn til å forvente et ja-flertall i folkeavstemningen. Norge er med i EUs økonomiske system… Read more »

Fra arkivet