Ukategorisert

Diskusjon om sprit også i Sverige

Svenske politikere krever nå at alkoholavgiftene blir senket til EU-nivå. Det kan bety langt rimeligere sprit både for svensker, men også noen nordmenn.

Selv om Sverige er betydelig billigere enn Norge på alkohol, kommer det krav om reduserte priser også der. De samme argumentene om handelslekkasje brukes i nabolandet. Seks sosialdemokrater i Riksdagen har bedt finansministeren om å senke spritskatten.

Senker Sverige avgiftene, betyr det økte problemer for deler av det norske næringslivet. Handelslekkasjen vil bli større. Forhåpentligvis kan slike svenske vedtak tvinge norske politikere til å gjøre det samme. Motstanderne av lavere avgifter, bruker de samme argumentene uansett om det er i Sverige eller i Norge. Det beviser i hvert fall den svenske debatten som nå pågår.

Det enkleste argumentet å bruke for lavere avgifter, er å redusere offentlig sektor. På den måten slipper staten å ta inn så mye penger gjennom skatter og avgifter. Det er likt, uansett om man bor i Norge eller Sverige. La frihet og ansvar overtas mer av folk flest, istedenfor at det offentlige skal ha ansvar for alle og enhver.
La oss heller ikke glemme konkurransen. Andre aktører enn bare Vinmonopolet bør selge varene. Konkurranse gir bestandig lavere priser og eller bedre kvalitet.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer