Ukategorisert

2 av 3 slipper militærtjeneste

Godt under halvparten av ungdomskullene vil bli innkalt til førstegangstjeneste de neste fire årene. Og siden enda flere faller fra underveis, vil bare en av tre gjennomføre militærtjenesten.

Det er VG som bringer denne ”nyheten” i dag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik, forteller til VG hvor bekymret han syns situasjonen er. Han frykter for at det såkalte folkeforsvaret kan stå for fall. Det er en begrunnet frykt, fordi Norges folkeforsvar har heldigvis ramlet sammen for lenge siden.

Det som er dumt med dagens ordning, er at folk kan komme seg unna tjenesten uten noen problemer. En dårlig helse sørger for det og svært mange ungdommer benytter seg av denne unnskyldningen. Folk må altså tvinge seg selv til å lyve på seg en eller annen skavank med kroppen. Taperne blir da de som ikke er villig til å gjøre det. De må enten gjennomføre verneplikten, enten som siviltjeneste eller førstegangstjeneste. De som ikke gjør det, tar turen innom fengslet.
Det hadde faktisk vært bedre med loddtrekning om hvem som måtte inn eller ikke. Liberaleren har ikke sans for dette heller, og vil ikke foreslå det for politikerne.

Isteden bør politikerne bruke situasjonen forsvaret står over til en seriøs diskusjon om ordningen med verneplikten. Det bør ikke være lotto med ungdommens liv, avhengig om en er villig til å lyve på seg en skavank eller ikke. Det bør også statsministeren forstå.

Nå lover Bondevik sterke fokus på verneplikten, etter at forsvaret er over den økonomiske kneiken. Det er mulig han mener det på alvor, men folks holdning til førstegangstjenesten vil neppe endre seg, heller tvert imot. Utdannelse og jobb er blitt for viktig for oss alle for at det kan skje.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer