Ukategorisert

La det bli lettere å få medisiner

Snart kan du kjøpe reseptfrie legemidler i din lokale dagligvarebutikk.

Sannsynligvis gleder mange av oss til at utviklingen er kommet så langt at hodepinetabletter fås på butikken. Forresten skulle det bare mangle. Det bør ikke være verre å få tak i medisiner enn det er å kjøpe øl eller tobakk i dag.

Statens Legemiddelverk, SLV, er i ferd med å utrede hvordan liberaliseringen av apotekervarer skal kunne gjennomføres. Det er selvsagt gledelig at saken utredes. Det betyr at noen byråkrater og politikere allerede tenker på en liberalisering. En kan selvsagt også stille spørsmålstegn med utredningen. Det kan neppe finnes en enklere løsning enn å liberalisere, nemlig å slippe av løs.

En liberalisering vil medføre konkurranse. Dermed vil prisene for medisiner synke drastisk, dersom staten ikke gjør dette til en ny melkeku. Det kan likevel ikke være målsetning, ettersom politikerne valgkamp eller valgkamp har lovt lavere priser på dette området.

Legemiddelindustriforeningen og Giftinformasjonssentralen er blant faginstansene som har kommet med innspill i arbeidet som foreløpig er lagt ned. De beskytter seg selv, og vil ikke gå like langt som vi i Liberaleren ønsker. De ser spøkelser på høylys dag. Forbruket av medisiner vil ikke øke dramatisk med en liberalisering. Det er en grense for hvor mange hodepinetabletter hver enkelt av oss trenger med hodepine. En kan gå til et av vårt naboland for å få beviser for det. I Danmark har tilsvarende salg av reseptfrie medisiner vært tillatt i matbutikkene siden 1. oktober 2001. Ordningen har økt forbruket, men i svært liten grad.

Mest lest

Arrangementer