Ukategorisert

Liberalisering av alkoholpolitikken

Det går en liberaliseringsbølge i Arbeiderpartiet for tiden. Flere og flere vil øke salgstiden på alkohol, og det som det monner.

–Jeg er absolutt for mer liberalisering av ølsalget. Vi oppnår ikke mye med tidsbegrensning. Folk klarer å regulere kjøpene sine selv om de kan handle døgnet rundt, sier tidligere barne- og familieminister Bekkemellem Orheim til VG.

Liberaleren lurer på om den godeste Orheim har pådratt seg solstikk i sommervarmen. Det er herlige signalder hun gir. Det er deilig å se at også sosialdemokrater kan tenke logisk.

–Det blir veldig rart at det er enkelte varer forbrukerne ikke skal ha tilgang til. Øl er en lovlig vare. Tiden hvor man kunne stoppe tilgangen på øl er forbi. Vi lurer oss selv om vi tror en restriktiv alkoholpolitikk løser ungdoms rusproblem. Erfaringer viser at på steder hvor tilgangen på øl har vært lav, har det vært desto lettere å få tak i tyngre stoffer, sier Orheim til VG.

Hun har mye rett i sin filosofering i VG. Det som nå blir spennende å se er om hun står alene i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om disse tankene, eller om Arbeiderpartiet faktisk gjør en snuoperasjon i alkoholpolitikken.

Liberaleren er veldig enig med Bekkemellem Orheim. Likevel vil vi gå ennå lengere. All alkohol bør være tillatt å selge til alle døgnets tider. Det er også viktig å sette ned avgiftene. På den måten vil en snuoperasjon i alkoholpolitikken få positive konsekvenser, nemlig at smugling og hjemmebrenning forsvinner. Hvorfor lage dårlig vin, når du får kjøpt den på butikken for en rimelig penge ?

Vi skal avslutte denne kommentaren med en pekefinger til oss liberale, men også til politikerne. Utspillet fra Orheim kan være et spill for galleriet. I regjeringspartiene har de blitt enige om å liberalisere åpningstidsloven, men vil ha begrensninger på ølsalget. Dagens utspill i VG kan være gjort for å fremstille Arbeiderpartiet som mer liberal enn Høyre og Venstre, ettersom de har måtte gjøre kompromisser med Kristelig Folkeparti, som har alkoholpolitikk som en av sine fanesaker. Det er synd hvis gode løsninger kun lanseres av taktiske grunner. Vi beklager også kompromisset regjeringspartiene har måtte inngå.

Tags:

Mest lest

Arrangementer