Ukategorisert

Ingen tårer for Sylvia Brustad

Denne uken har Sylvia Brustad bekjent at hun aldri var tilhenger av Brustad-bua. Vi synes ikke synd på henne og hun får ikke vår tilgivelse!

Brustad-bua er mest kjent som en begrensning i størrelse på 100 kvm for å kunne holde åpent på søndager. Dette er imidlertid ikke den viktigste endringen som ble innført i forbindelse med den katastrofale loven som ble innført for noen år siden. Før loven kunne dagligvarebutikkene holde åpent til kl. 23.00 mandag til lørdag. Loven forbød dette slik at butikkene måtte stenge kl. 21.00 mandag til fredag og kl. 18.00 på lørdag. Den medførte altså en kraftig innstramming i åpningstidene og ikek en liberalisering som mange tror.

Hovedpådriver for denne loven var Sylvia Brustad. Nå skylder hun på at hun mot sin vilje måtte gjennomføre landsmøtevedtak i Arbeiderpartiet. Jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig på om hun på landsmøtet stemte for eller imot en slik politikk, men jeg har dessverre ikke tilgang til kilder for å få dette avklart. Kanskje burde journalister i Akersgata gjøre noe annet i sommervarmen enn å kose seg med agurkene sine? Brustad stod i tillegg under press fra fagforeningene som ville beskytte sine medlemmer mot å jobbe sent på kvelden og på søndager.

I en nylig høringsuttalelse fra butikkeiere gjengitt i gårsdagens utgave av Dagsavisen kommer det frem at heller ikke de vil ha ubegrensede åpningstider. Dette er ikke overraskende! Her ser vi den klassiske alliansen mellom næringsdrivende og fagforeningene. De utgir en naturlig særinteresse mot forbrukerne på den andre siden. Det som er til fordel for noen få, kan av og til være til ulempe for flertallet. Det er åpenbart at en butikk vil foretrekke korte åpningstider dersom myndighetene forbyr konkurrentene å holde åpent lenger. Den naturlige konkurransen som sikrer kundene et godt produkt forbys!

Fagforeningene på den andre siden vil beskytte sine ansatte mot ikke-fagorganiserte konkurrenter. Butikkene vil nemlig ikke ha noen problemer med å få mennesker til å arbeide hverken på kveld, natt eller søndager. Studenter er et eksempel på mennesker som trives utmerket med slike deltidsjobber. Disse har derimot ikke en neturlig tendens til å organisere seg, deres inntreden i arbeidsmarkedet svekker dermed fagforeningens makt.

Ved siden av disse særinteressene så finnes det også de moralske formyndermenneskene! De som mener at mennesker må kontrolleres slik at de ikke får kjøpt brød på kveld, natt eller søndager. Det er ikke mindre en 30 år siden politiet ble pushet på kiosker som solgte melk og brød på søndager! Disse formyndermenneskene står sterkt i sentrumspartiene på Stortinget, i fagforeningene og i Arbeiderpartiet og den øvrige venstresiden. Deres arguement er at vi ikke trenger å handle mat på søndager eller om natten, da skal vi heller gå tur i skogen eller sove trygt i våre senger.

De har selvsagt rett i at vi ikke trenger å handle om kvelden eller søndager. Og de har helt rett!!! Vi trenger ikke det. Vi trenger heller ikke handle mat på lørdager, mandager eller torsdager. Ingen ville sulte ihjel om butikkene kun fikk ha åpent tirsdager og fredager. Tenkt på hvor mye billigere varene kunne bli da? Et argument mot søndags- og natteåpent er jo at det vil gjøre varene dyrere… Og vi trenger ikke velge mellom 20 brødtyper i butikkene. Kneip til alle! Og brus, huff! Det trenger vi ikke, det skal jo uansett forbys i skolene. Nei, la oss samle alt i standard 7 retter med middag, og 5 standardiserte påleggstyper! Og la oss forby alt annet, for det trenger vi ikke!

Poenget er at det ikke handler om hva vi trenger! Forburk handle rom hva vi har lyst på. Det handler om å tilfredsstille folks lyst til å handle ulike varetyper til alle døgnets tider! Det handler om at folk ønsker variasjon og nye muligheter. Dette behovet som har drevet mennesker fremover siden de begynte å steke kjøtt! Kombinert med en konkurransesituasjon der driftige entreprenører har kunnet tilby mennesker nye produkter har dette ført menneskeheten fremover i retning mot der vi er i dag. Aldri har menneskene levd lenger og hatt et bedre liv. Døgnåpne butikker syv dager i uken er et naturlig skritt i retning et sivilisert samfunn. Jeg ønsker å kunne stikke ned i butikken i kveld kl. 22.00 og kjøpe mat! At politikere har forbudt dette er et overgrep mot meg!

Men fortvil ikke, dere vantro som får vondt av handel natt til søndag! Markedet er nådeløst! I min lille hjembygd er det ikke nok kundegrunnlag til døgnåpne butikker. Hvilket var bare ne god grunn til å flytte derifra! Så dere kan samle dere i dalstrøka innafor! Og la oss urbane bymennesker få lov til å shoppe når vi vil!

Sylvia Brustad angrer! Du har ikke vår sympati. En ting er å gjøre dumme og onde ting fordi du tror på det! Det er grunnen til at barn og psykisk utviklingsshemmede ikke kan straffes for forbrytelser, de vet ikke bedre. Det er enda verre å gjøre slike ting selv om du vet det er galt. Mennesker som innfører slike inngrep i menneskers liv som det Brustad gjorde fortjener ikke annet enn forakt!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer