Ukategorisert

Kildesortering, huff huff !

Alle som i dag ikke kjenner til kildesortering av søppel kan grue seg. Miljøfanatikerne kommer sikkert snart til dere også.

I dag er Liberalerens redaktør i dårlig humør. Ikke fordi det har vært en dårlig dag. For dagen har vært god den, helt til jeg kom hjem og måtte gå igjennom det nye systemet for søplet Det er nemlig innført kildesortering for husholdningsavfallet. Maken til svineri skal en lete lenge etter.

I mange år har det kommunale og interkommunale renovasjonsselskapet fungert tilfredsstillende. Jeg har hatt en søppelpose i huset, som med jevne mellomrom bæres ut i dunken, som igjen tømmes av mannskaper fra Finnmark Miljøtjeneste AS. Tjenesten har vært god den, til tross for at et offentlig aksjeselskap utfører jobben.

Det har ikke vært nødvendig å bannes på ordningen med renovasjonen tidligere. Den fungerte jo så fint. Jeg skal likevel innrømme at jeg slapp noen ”nordnorske” gloser i dag, mens jeg satt meg inn i det nye systemet.
Med det nye systemet har jeg tre poser i skapet. En for papp og papir, en for glass og keramikk og en for matavfall. Plastikkpostene jeg har brukt til søppel i alle år kan fortsatt brukes , men nå skal de vranges før de er mottakelig for mitt daglige avfall. Posene skal også knytes to ganger før de kastet i dunken som fortsatt står på utsiden av huset. Er jeg uheldig å kastet ”galt” søppel i ”gal” pose, kan jeg risikere at renovatøren ikke tar med seg avfallet når stordunken tømmes.
Hvis søppelordningen var rimelig enkel før, er den når tilsvarende vanskelig nå. Snakk om å lage unødvendige og vanskelige ordninger, som folk flest må bli forbanna over. Jeg kan umulig være den eneste som reagerer.

Jeg ønsker meg nå et privat selskap som vil jobbe på mine premisser. Selv om det er renovasjon vi snakker om, må fortsatt kundene settes i fokus. Det er det noen som må ha glemt i utformingen av den nye ordningen.

Til dere som fortsatt ikke har kildesortering. Nyt tiden. Savnet etter den gamle søppeldunken blir større enn dere tror.

I god liberalistisk ånd frykter jeg for sivil ulydighet relativt raskt. All søpla kan fort havne i en og samme pose fortsatt. Verden kan umulig gå under fordi jeg blander pizza esker og gamle brødskriver, kan den vel ?

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Pietro
Pietro
13 years ago

Maken til idioti har jeg aldri hørt! Selvfølgelig kan verden reddes hvis vi kildesorterer! I dag kaster vi nordmenn metallrester som kunne blitt tusenvis av meter med f.eks. armeringsjern, plast til hundretusen meter med plastledninger og glass nok til 100 mill flasker! Hvis vi ikke bruker igjen våre resurser, risikerer vi at de forsvinner. Jeg skjønner at du blir irritert, men der er hyggelig å tenker på de neste generasjonene av og til, tror du ikke? At du snakker nedtalende om statseide aksjeselskaper er bare smålig.

stig
stig
13 years ago

Pietro:

Det er en veldig god grunn til at det koster ekstra å kildesortere.

Grunnen er at det krever mer energi(og penger) å resirkulere plast, metall, glass, enn det krever å lage nye. Unntaket er aluminium(bokser).

Derfor er det ingen god business å drive resirkulering. Det sparer ikke miljøet heller. Det sparer derimot søppelfyllplass, men søppelfyllplass er det absolutt ingen mangel på i Norge.

Paal
Paal
13 years ago

Her er redaktøren på svært tynn is! Dette handler om resirkulering av produkter basert på ikke-fornybare ressurser. Plast er basert på olje, og metall er heller ikke ubegrenset tilgjengelig, vi er allerede over toppen på kobber nå. Å ville kaste all dritten din i et hull i bakken er ikke liberalisme, det er egoisme!

Gullstandard
13 years ago

Så du tror at ressursene vil «forsvinne» hvis vi ikke bruker dem omigjen, Pietro ?

Et par spørsmål:
1. Hva tror du ressurser egentlig er ?
2. Hvor tror du de vil forsvinne ? I et svart hull ?

Meg
Meg
12 years ago

Har det virkelig noke å seie kven som utfører sorteringa, så lenge dei gjer ein bra jobb?
Det må vere miljøet som står i fokus, og kildesortering er eit absolutt minimum for kva vi som privatpersonar kan gjere.

Fra arkivet