Ukategorisert

Tragiske signaler fra Sponheim

Landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim sier det er uaktuelt for Regjeringen å kutte i avgiftene på alkohol.

–Det er ikke denne Regjeringens politikk å gjøre noe med skatte- og avgiftsgrunnlaget for alkohol, sier Sponheim til Aftenposten i dag.
Heller ikke tobakksavgiftene er det snakk om å kutte.
Sponheims uttalelser i dagens Aftenposten strider mot tidligere signaler fra andre medlemmer av Regjeringen. Så sent som 17. juni i år sa finansminister Per-Kristian Foss dette:
«Det er bare et spørsmål om tid og riktig anledning før vi senker avgiftene», ifølge VG.. Hvert år legger nordmenn igjen mer enn 10 milliarder kroner på den svenske siden av grensen. Sponheim mener grensehandelen ikke er det store problemet som mange gir uttrykk for at det er.

Sponheim har helt sikkert rett i at grensehandelen er et oppblåst fenomen. Det er ikke landets ulykke at nordmenn handler varer og produkter i utlandet. Likevel kunne denne grensehandelen ha vært redusert med kutt i avgiftene på alkohol og tobakk. Det er det liten tvil om det.

Det som irriterer Liberaleren er prisene på disse godene. På grunn av statlige avgifter koster alkohol og tobakk langt mer enn det burde ha gjort. Det er for dyrt å kjøpe seg ei flaske konjakk på polet slik det er i dag. Politikernes grådighet har skylden.

Regjeringen og Stortinget har gjort seg avhengig av de store inntektene fra disse produktene. Kutt i avgiftene ville ha ført til hodebry for Samarbeidsregjeringen når statsbudsjettet for 2003 lages. Det sier litt om vår offentlig sektor.
Uten reduksjon av offentlig sektor kan vi se langt etter avgiftslettelser. En slik konklusjon kan gjøres med eller uten Kristelig Folkeparti i regjeringskontorene.

Tags:

Mest lest

Arrangementer