Ukategorisert

NHO og lederlønninger

LO-sjefen bør vite at NHO ikke kan fryse lederlønningene. De kan komme med en oppfordring, men har i praksis ingen ting å si i hver enkelt bedrift.

Tirsdag avhold LO sitt tradisjonelle og årlige møte med pressen. LO-sjefen, Gerd-Liv Valla hadde som vanlig mye på hjerte, blant annet fornyet kamp mot lederlønninger. Hun oppfordret NHO om å fryse toppledernes lønninger i et år.
Selvsagt kan NHO fryse lønninger, med bare hos ansatte i NHO. Andre bedrifter har organisasjonen ingen makt over.

Det er overraskende at Valla tror NHO har makt til å bestemme over hver enkelt bedrift i Norge. Slik er det heldigvis ikke. Næringslivsorganisasjonen kan komme med en oppfordring, både til egene medlemmer, men også til andre. Men organisasjonen kan ikke bestemme over beslutninger som tas av hvert enkelt styre. Det burde Valla ha fått med seg nå.

Lederlønningen bestemmes i forhandlinger, inngått i frivillighet, mellom hver enkelt leder og bedriften lederen er engasjert i. Slik har det vært og slik må det være i fremtiden. Det er markedet som bestemmer hvor mye hver enkelt leder skal tjene, enkelt og greit. LO bør snart innse dette og gi opp kampen mot lederlønninger. I praksis har den ingen betydning for verken lønns – eller rentenivået i Norge.

Landsorganisasjonen bør snart gripe fatt i andre ”kampsaker”. En skulle tro det var nok å gripe fatt i. Lederlønninger er en tapt sak, som verken kan eller skal reguleres av LO, NHO eller politikerne. All makt må ligge i hver enkelts styre eller hos dets eiere.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer