Ukategorisert

Løfter om skattelettelse, en bommert ?

Moderaterna ble den store taperen i Sverige. Søsterpartiet til norske Høyre gikk tilbake 7,7 prosent i forhold til forrige valg.

Moderaterna er nå bare så vidt størst i den borgerlige leiren i Sverige med sine 15,1 prosent. Et katastrofe valg for svenske Høyre. Partiet lovte 130 milliarder i skattelettelser, noe velgerne ikke satt høyt nok til å stemme på Moderaterna. Det er ikke spesielt bra for alle oss som mener skatt er tyveri. Slike skatteløfter burde ha resultert i økt oppslutning, og ikke en kraftig tilbakegang som Moderaterna opplevde. Det bør gi norske Høyre, Jan Petersen og Per Kristian Foss en skikkelig tankevekker.
Liberaleren beklager valgresultatet til Moderaterna.

Helt på tampen av valgkampen fikk Moderaterna dessuten en kalddusj midt i ansiktet. Svensk TVs avsløring av rasistiske holdninger i svenske valgboder rammet Moderaterna mer enn noe annet parti, og fire kommunalpolitikere i høyre-partiet ble tvunget til å gå fra vervene sine. Disse avsløringene kan selvsagt ha innvirkning på valgresultatet. Det er gledelig at velgerne ikke belønner rasismen, men det betyr fortsatt sosialdemokratisk styre i vårt naboland. Det er synd for det svenske folket.

Folkpartiet, det svenske Venstre, gjorde et suksessvalg og oppnådde 13,3 prosent av stemmene, en framgang på hele 8,6. Det er positiv. Faktisk rimelig fenomenalt at et liberalt parti får slik oppslutning, selv om skattelettelser ikke ble frontet i så sterk grad som Moderaterna gjorde. Likevel må dette resultatet gi håp for Venstre i Norge og Lars Sponheim.

Det svenske valgresultatet gir sosialdemokratene muligheten til å fortsette i regjering. Det så mørkt ut for Persson, men han lyktes de siste dagene med å mobilisere sosialdemokratiske velgere. Til stor sorg for alle som ønsker betydelige skattelettelser. Disse lettelsene kan det svenske folket se langt etter nå.

Mest lest

Arrangementer