Ukategorisert

Et jevnt valg Tyskland

Forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regjeringskoalisjon har vunnet det tyske valget.

Til sammen får koalisjonen mellom SPD og de grønne 306 av de 603 mandatene som den neste Forbundsdagen skal ha. Både SPD og kristeligdemokratene fikk 38,5 prosent av stemmene, men SPD snek seg foran i antall mandater – 251 mot 248 for CDU/CSU, ifølge NTB-Reuters-DPA.

Det har vært en svært spennende valgkamp i Tyskland. Den konservative kandidaten, Edmund Stoiber, ledet lenge på meningsmålingene for sitt alternativ, men bommet på en del taktiske vurdering i valgkampens sluttspurt. Blant annet ferie når Tyskland ble herjet av flom. Denne bommerten fikk han og hans allierte betale for på valgnatten.

Selv om den rød-grønne alliansen nå kan fortsette i regjering er det en svekker Gerhard Schröder. Hans parti gikk tilbake, men berger seg på et historisk godt valg for de grønne. Det er de grønnes æres at regjeringen kan fortsette.

Det liberale partiet i Tyskland, Fridemokratene, gjorde ikke noe godt valg. De oppnådde 7,4 prosent. Fridemokratene hadde håpet på dobbel så stor oppslutning.
For oss som er liberalister er det beklagelig at de liberale ikke gjør det så bra i kanskje Europas viktigste land. Fridemokratene burde ha vært større enn de ble.

Det pågår nå fintelling i Tyskland. Denne vil vare i noen dager. Likevel er det få som tviler på at resultatet blir som bekskrevet.

Mest lest

Arrangementer