Ukategorisert

Norge – flest overdoser i Vest-Europa

Norsk narkotikapolitikk får nok et nytt varselskudd. Norge topper statistikken for overdosedødsfall for de landene vi kan sammenlignes med.

Norge har flest overdosedødsfall i Vest-Europa. Det viser årsrapporten om narkotikasituasjonen i EU og Norge, skriver Aftenposten.
Det dør sju ganger flere av overdoser i Norge enn i Sverige og Finland, viser rapporten.

Ekspertene mener årsakene til at så mange dør i Norge er at flere bruker sprøyter, Norge kom sent i gang med Metadonbehandling og det er få såkalte lavterskeltilbud til tunge misbrukere.
Det kan de ha rett i.

Liberaleren mener vårt svært lite tolerante syn på narkotika også er en av årsakene. Vi har en forbundslinje som overhode ikke fungerer. Strenge straffer for narkotika er tydeligvis ikke veien å gå. Denne linjen er prøvd i Norge gjennom mange år, med nedslående resultater, noe denne rapporten bekrefter til det fulle.

I Nederland blir tyngre stoffmisbrukere sett på som pasienter istedenfor kriminelle, noe som burde ha vært en selvfølge og bør gjelde i alle land. Nederland har også Europas desidert beste hjelpeapparat for de tyngre stoffmisbrukerne. Heller ikke det hjelpeapparatet er perfekt, men det forteller litt om holdningen som er til mennesker som har et narkotika problem. I Nederland blir de behandlet som ”pasienter”, mens Norge behandler de som ”kriminelle”. Ikke rett medisin, i følge Liberaleren.

Tags:

Mest lest

Arrangementer