Ukategorisert

Flertall for EU

For første gang på to år er det flertall for norsk medlemskap i EU, viser en undersøkelse Sentio/Norsk Statistikk har utført.

I en ny undersøkelse som Sentio/Norsk Statistikk har utført for avisene Nationen, Klassekampen og Dagen svarte 46 prosent av de spurte ja til norsk EU-medlemskap. 44 prosent sa nei, mens 9,6 prosent av utvalget ikke hadde bestemt seg.
Dersom dette hadde vært et EU-valg ville ja-siden vunnet valget med 50,3 prosent av stemmene, viser meningsmålingen.

Denne undersøkelsen kan skyte fart i debatten om medlemskap i EU. Liberaleren har tidligere advart mot en ny omfattende debatt, og gjør det igjen, på tross av gode tall for ”ja-siden”. ”Nei siden” står rett og slett for sterkt til at EU-tilhengerne kan vinne en ny folkeavstemning, i hvert fall ennå. I tillegg vil en ny EU debatt sprenge enhver regjering fra ikke sosialistisk side. Dermed bør politikerne bruke engasjementet sitt på andre saker enn en EU debatt.

Skal Norge forhandle om en ny avtale for medlemskap i EU, bør en være rimelig sikker på medlemskap. To ganger tidligere har avtalen vært klar, men folket har sagt nei i avstemninger. Det kan neppe være i EU – eller Norges interesse å forhandle på nytt dersom det er tvil om medlemskap. Tvilen er helt klart tilstede, selv med hyggelige tall for ”Ja-siden”.

Sigurd Grytten i Europabevegelsen er tilfreds med framgangen, men tror oppslutningen må nærme seg 60 prosent før EU-saken havner på den politiske dagsordenen igjen, skriver NTB. Liberaleren mener Grytten har et poeng i sin uttalelse.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer