Ukategorisert

Den viktigste kampen – mot rasisme

–Den verste rasistiske opplevelsen i mitt liv, sa Englands Ashley Cole etter lørdagens EM-kvalifisering mot Slovakia.

Hver gang Ashley Cole eller makker Emile Heskey var nær ballen i løpet av kampen, brølte tilskuerne ut noe som skulle likne på primitive ape-lyder.
Det er også blitt kjent at spillere på det norske landslaget opplevde det samme, mot Romania samme dag. Slik oppførsel er slett ikke akseptabelt.

Vi kan ikke vedta oss bort fra rasismen. Helt andre virkemidler må tas i bruk. Holdninger til enkelt individer må endres. Alle mennesker er unik, uansett hudfarge, religion eller kulturell bakgrunn.

Den enorme fokuseringen på nasjonalisme som er i fotball, og idrett generelt, må ta deler av ansvaret for holdningene som finner sted på tribunene for tiden. Nasjonale følelser bør tones ned.

Denne uken starter en aksjon mot rasisme og diskriminering i europeisk fotball. Det skal deles ut plakater og lages løpesedler og brosjyrer med antirasistisk stoff. Aksjonen arrangeres av FARE, ”Football Against Racism in Europe”. Det er FARE som har laget den nylig vedtatte handlingsplanen mot rasisme som UEFA sender ut til alle europeiske klubber og landslag i disse dager.
Liberaleren håper denne kampanjen hjelper, og blir kvitt rasismeproblemet en gang for alltid. Likevel frykter vi det verste. Dette tiltaket minner litt om ”å vedta en bedre verden”, noe vi tror er vanskelig, spesielt hvis en ikke har alle med seg.

Tiltakene som lanseres er disse:
· Sende ut en erklæring om at klubben ikke tolererer rasisme, og forklare hva som vil skje med publikum som bruker rasistiske skjellsord. Erklæringen bør trykkes i alle kampprogrammer og slås opp synlig i stadionområdet

· Bruke høyttaleranlegget under kampene til å fordømme all bruk av rasistiske skjellsord

· Sette som betingelse for alle som kjøper sesongkort at de ikke deltar i rasisme

· Aksjonere for å hindre salg av rasistisk litteratur i og utenfor stadion

· Innføre disiplinærstraff mot spillere som oppfører seg rasistisk

· Kontakte andre klubber for å forsikre seg om at de har oppfattet klubbens holdning til rasisme

· Oppfordre til en felles strategi mellom politi og klubbens funksjonærer om hvordan man reagerer mot rasisme

· Fjerne all rasistisk graffiti fra stadionanlegg umiddelbart

· Vedta en etnisk likestillingspolitikk ved ansettelser og kjøp av tjenester

· Samarbeide med alle andre grupper for å lage aksjoner og øke innsatsen for å skape oppmerksomhet om kampanjer for å avskaffe rasistisk oppførsel og diskriminering.

Utfra disse punktene er det ikke tvil om at fotballen tar rasismen på alvor, men det vil være overraskende om rasismen forsvinner på bakgrunn av det klubbene gjør utenfor og innenfor stadionmurene. Det skal dessverre mer til, nemlig å forandre folks syn på hver enkelt menneske.
Uansett har Liberaleren ingen problemer med å ønske fotballen lykke til i kampen mot rasismen.

Mest lest

Arrangementer