Ukategorisert

De umoralske avgiftene

Forhandlingene om statsbudsjettet for 2003, som nå pågår, bør resultere i kraftig reduksjon i avgifter.

Det har i flere uker blitt fleipet med blant annet Fremskrittspartiet, fordi Carl I Hagen og co ønsker reduserte avgifter på blant annet alkohol og tobakk. Liberaleren støtter kravet fra Fremskrittspartiet, og håper det blir resultatet i forhandlingene som nå pågår.

Det er umoralsk at staten krever inn enorme beløp på kjøp av varer. Tidligere i høst var det et innslag på Dagsrevyen, der ei flaske sprit til nesten 300 kroner i Norge, kostet kun knappe 80 i Tyskland. Det var de statlige avgiftene som hadde skylden for differansen i prisen. Dette er umoralsk, faktisk sykt. Det er et under at vi som bor i Norge har godtatt denne avgiftspolitikken i flere tiår.

For politikerne hadde det vært en katastrofe rent økonomisk om befolkningen sluttet å røyke eller drikke, i hvert fall varer staten avgifts belegger. Så store summer utgjør disse skattene i statsbudsjettet. For oss som regner skatt som tyveri, kan vi slett ikke godta de skyhøye avgiftene på for eksempel alkohol og tobakk.
Norge har høye avgifter på en langt rekke andre områder, men det er dessverre noen få produkter som får oppmerksomhet, blant annet de vi nevner ovenfor.

Fremskrittspartiet bør gjøre det de kan for å senke avgiftene denne gangen. Ikke bare litt, men så det monner for folk flest. Selvsagt bør ikke en slik prioritering gå utover rammen for statsbudsjettet. Det betyr at det samme partiet bør komme med gode forslag på kutt. Av et budsjett på over 550 milliarder kroner bør ikke det by på de store problemene.

Liberaleren bruker ofte slagordet ”Skatt er tyveri”. Avgiftene i Norge er ekstraskatter folk flest blir pålagt av politikerne. Dette er uakseptabelt.
Senk avgiftene, gjør det nå !

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Geir
Geir
19 years ago

>Fremskrittspartiet bør gjøre det de kan for å >senke avgiftene denne gangen. Ikke bare litt, >men så det monner for folk flest. Selvsagt bør >ikke en slik prioritering gå utover rammen for >statsbudsjettet. Hvorfor er det viktigere å holde den kunstige budsjettbalansen enn å la det norske folk få beholde mer av sine egne penger? Jeg håper du ikke mener at det er en offentlig oppgave å passe på våre penger. For det første klarer ikke politikerne å styre hele økonomien etter Keynes inspirerte makro modeller (det er bare markedet som kan skape vekst og allokere ressurser ditt det er… Read more »

Fra arkivet

 • Ja til bompengerJa til bompenger
  Bompenger er en rettferdig måte å finansiere veier på.
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Frihet, likhet og brorskapFrihet, likhet og brorskap
  14. juli feirer Frankrike den store revolusjonen i 1789.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?