Ukategorisert

Foreslår selvforsvar i skolen

Selvforsvar bør bli et obligatorisk fag for jenter i grunnskolen, mener SV.

Neste uke leverer partiet et forslag til Stortinget om å få selvforsvar med i læreplanen, melder NRK.

Dette er et tullete forslag. Mange vil ha problemer med å ta forslaget på alvor. Det er den viktigste grunnen til at dette ikke blir vedtatt.

–Selvforsvar må bli en obligatorisk del av undervisningen fra 5 til 10 klasse som idrett, dans og friluftsliv, mener stortingsrepresentant Lena Jensen, SV, skriver nrk.no.
Hun mener at både gutter og jenter bør lære seg det teoretiske innen selvforsvar for å lære seg å løse konflikter, men mener at den praktiske delen bør jenter være alene om.

Hver enkelt skole må få færre pålegg fra myndighetene. Kall det gjerne mer frihet. Det er den største utfordring til sektoren for å gjøre den bedre. Mer frihet blir det ikke om Stortinget skulle vedta et nytt unødvendig fag for elevene.

Neste argument mot Jensens forslag er at selvforsvar for elvene ikke fører til mindre slåssing, tvert imot. Venstre har allerede vært ute med sine advarsler mot forslaget, og partiet har mye rett i kritikken. Det er heller ikke å stikke under en stol at et slikt forslag vil føre til mer tvang, noe elvene har for mye av allerede.

Ungdommer, både gutter og jenter, må gjerne lære seg selvforsvar, men det bør gjøres på privat initiativ, helt uten politikernes innblanding.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ken-Thomas Kvæl
Ken-Thomas Kvæl
14 years ago

Jeg har selv undervist selvforsvar i kroppsøvningstimer ved en ungdomsskole. Elevene har fått lære seg enkle strategier og teknikker for å komme seg løs fra diverse kvelergrep og andre truende situasjoner. Felles for all teknikk elevene har lært er at de er totalt ubrukelig til noe annet (feks. skade noen) en til å forsvare seg mot den teknikkene de er tilpasset for, faren for missbruk har derfor vært minimert. Treningen har vært totalt uten slag eller spark eller andre skadelige teknikker, men fokusert på plassering, balansebryting etc. Opplæringen har også vist godt potensiale for tverrfaglig arbeide i klassene (krl, samf,… Read more »

Fra arkivet