Ukategorisert

Vil gi eldre redusert lønn

Anarkisten Christian Vennerød vil gi eldre arbeidstakere lavere lønn. På den måten blir det enklere å holde de i arbeid, mener han.

Christian Vennerød har i mange år markert seg positivt i saker vi liberalister er glade i. Han har vært svært positiv samfunnssynser. Likevel skurrer det litt i forslaget han har lansert i media denne uken.

–Ved å gi seniorene lavere lønn vil gjøre det mer attraktivt for bedrifter å beholde de eldste arbeidstakerne, sier Vennerød til Dagbladet.

–Jeg mener det vil gagne de eldre i arbeidslivet om avlønningen blir mer fleksibel. Da vil ikke arbeidsgiverne kunne bruke argumentet om at eldre koster for mye, og man kan få beholde jobben lenger, sier Vennerød.
Han sier videre at eldre arbeidstakere har mindre energi og derfor produserer mindre enn de yngre.

Christian Vennerød er tidligere redaktør av Dine Penger og seniorsakforkjemper.

Selvsagt har Vennerød et poeng i at en del bedrifter klager over eldre arbeidstakere. Han kan også ha et poeng i at arbeidstakere over en viss alder har mindre energi og produserer mindre enn sine yngre kamerater.

Liberaleren er en talsmann for desentraliserte forhandlinger. Det betyr at hver enkelt bedrift gjør avtale med hver enkelt arbeidstaker. Slike frivillige avtaler vil være gode ordninger for både bedriften, men også de ansatte.
Vil en bedriftsleder gi sine eldre ansatte høyere lønn, så må han få lov til det, uten å bli regulert gjennom lovverket. I et slikt system vil det være fleksible og differensiert lønninger i en bedrift, noe Liberaleren ikke ser ulemper med.

Dagens utspill fra Christian Vennerød legger opp til nye regler i arbeidsmarkedet, noe vi mener det er mer enn nok av allerede. Det bør ikke være en lov for de over 50 og en lov for de på 30. Det er det han legger opp til med denne synsingen.

Han, vi og alle andre bør heller jobbe for desentraliserte avtaler mellom bedrift og arbeidstaker.

Mest lest

Arrangementer