Ukategorisert

Presidenter og fredspriser

Idag mottar USAs tidligere president James Earl «Jimmy» Carter Nobels fredspris. Som president og prisvinner er han i eksklusivt selskap; Bare Theodore Roosevelt og Woodrow Wilson har fått den før.

Roosevelt fikk den i 1906 for sin mekling i den russisk-japanske krig i Asia i 1905. En krig glemt av de fleste. Woodrow Wilson fikk prisen i 1920 for sitt initiativ om å opprette FNs forløper, Folkeforbundet. Ikke spesielt vellykket organsisasjon.

Roosevelt ble visepredident ved valget i 1900, baset på sin suksess i den spansk-amerikanske krig på Cuba i 1898. Spansk kolonivelde i Las Americas ble frigjort, men samtidig interessesfære for USA. En form for imperialisme ble avløst av en annen. Roosevelt gjorde det første alvorlige forsøk på å bryte med Monroedoktrinen som hadde vært utgangspunkt for USAs utenrikspolitikk i nesten hundre år (USA skulle først og fremst bry seg om seg selv). Roosevelt var en tidlig miljøverner, og ble president da McKinley ble skutt av en anarkist rett efter at han var gjenvalgt som president. Teddy dominerte USA som president frem til 1909, og dro til Afrika på safari. Han var mindre fornøyd med sin efterfølger, Taft. Da Teddy tapte nominasjonen i sitt eget parti i 1916 stiftet han sitt eget. Og de tapte begge for demokratenes Wilson.

Wilson satt i 2 perioder, og sørget for at USA bidro til vestmaktenes seier i 1.verdenskrig. Han var opptatt av gjenoppbygging av de tapende landene Tyskland og Østerrike. Men i Europa var det hevntanken som dominerte. Wilson tok initiativ til Folkeforbundet, men USA deltok ikke. I 1920 ville USA «Back to normalcy» og valgte isolasjon. Folkeforbundet ble ingen suksess, for det hadde ikke effektive maktmidler, og taperne fra 1.verdenskrig ble utelatt.

Carter var en fiasko som president, men har i årene efterpå fokusert på menneskerettigheter og humanitær hjelp. Han har brukt sin tittel og tyngde til annet enn middagstaler (slik senere presidenter har). Slik sett er han nærmere «ånden» i Nobels testamente enn f.eks Henry Kissinger og andre utøvende politikere som har vunnet prisen

Mest lest

Arrangementer