Ukategorisert

Rusbrus i salg i butikker

Fra i dag av kan du kjøpe rusbrus og alkoholsvake viner i butikkene. En gledelig utvikling som altfor mange reagerer på.

Det er en dom i EFTA-domstolen som er bakgrunnen for at rusbrus, ferdigblandede drinker på flaske og cider med opp til 4,74 prosent alkohol blir tilgjengelig i butikkene.

Det siste året har Vinmonopolet solgt 1,5 millioner liter rusbrus. Produktene har vært i salg på polet siden 1996.

Liberaleren har tidligere omtalt saken og reagert på blant annet Kristelig Folkepartis holdning til denne saken.

Dagens utspill viser at Kjell Magne Bondeviks parti ikke er alene i sin skepsis til ordningen. Flere regjeringsmedlemmer fra Høyre advarer butikker, først og fremst mot salg til mindreårige. Barneombudet og organisasjonen AlkoKutt har presentert ei meningsmåling som viser en betydelig skepsis i befolkningen til salg av rusbrus i butikkene. Det er merkelig at en lovlig vare kan skape så mye oppmerksomhet.

Liberaleren ser på dagen i dag som en gledens dag. Ved hjelp av EFTA-domstolen liberaliseres alkoholpolitikken ytterligere. Det er få ulemper med det. Langt mindre enn det de mange mediaoppslagene i dag legger opp til.

Alkohol er og skal være en lovlig vare. Det betyr at tilgjengeligheten skal være stor. Folk må selv få bruke sin frihet til å regulere sitt eget alkoholforbruk. Det er en oppgave politikerne kan overlate til folk flest, uten skrekkpropaganda fra regjeringsmedlemmer, Barneombudet og organisasjonen AlkoKutt.

Liberaleren er fornøyd med dagens liberalisering, men det er fortsatt mye igjen. Varer som fortsatt bare er tillatt på Vinmonopolet bør også være tilgjengelig i butikkene. Vi er ikke fornøyd før sprit er i salg på Rimi.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer