Ukategorisert

Barentssamarbeidet i 10 år

I dag møtes for første gang alle statsministrene i Barentsregionen i tillegg til representanter fra EU og en rekke andre land for å diskutere Barentssamarbeidet i Kirkenes.

Det betyr blant annet et møte med fem statsministre, masse byråkrater, mediafolk og andre inviterte. Regionen står på hodet for å markere Barentssamarbeidet.

Anledningen er 10-årsjubileet for samarbeidet, som Norge til nå har brukt over tre milliarder kroner på. Statsminister Kjell Magne Bondevik sier til NRK at Norge vil bruke minst like mye penger på dette arbeidet i årene framover.

Liberaleren skal ikke påstå at alle pengene er sløst bort. Det er mulig det finnes prosjekter som har fått livets rett ved hjelp av såkalte midler for Barentssekretariatet. Det er likevel et faktum at en skal lete godt for å finne disse eksemplene. Vi er tradisjon tro skeptisk når statsministeren åpner for økte overføringer i forbindelse med samarbeidet i nord.

Miljøbevegelsen vil hevde samarbeidet har ført til mislykket miljøpolitikk i nord. Det med god grunn, selv om Liberaleren har et annerledes utgangspunkt enn miljøaktivistene.

Hadde Liberaleren fått bestemme ville det ikke ha vært et ”politisk bestemt” samarbeid. Det blir kunstig med møter for å vedta fremtiden i den nordlige regionen. Vi ville heller ha åpnet grensene med fri flyt av varer, tjenester og personer. Fri flyt er et fremmedord i regionen, på tross av et såkalt ”tett” samarbeid gjennom 10 år. Det sier litt om hvor mislykket det hele har vært.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer