Ukategorisert

Flaggbrenning – en fri ytring

O. J. vekker raseri med å brenne det amerikanske flagget i premieren på Tv2s nye sesong med Torsdagsklubben. Vi forstår folks sinne, men det dreier seg om ytringsfrihet. Da skal terskelen for forbud være høy.

Torsdagsklubben hadde premiere 13.februar, og O. J. tok opp der han slapp ifjor, med omdiskuterte sluttappeller. Denne gang gjaldt det krig i Irak. Appellen ble avsluttet med at O. J. tente et stearinlys for «en lang krig». Lyset antente et amerikansk flagg – som hang bak O. J. under hans appell.

Media melder idag at amerikansk UD er bekymret, og sympatierklæringene strømmer inn til ambassaden i Oslo. Dette er forståelig.

Et flagg er et stykke tøy mef forskjellige farver og mønstre, som vekker irrasjonelle følelser når det vises for publikum. Dette tøystykket blir ofte et symbol på landet, dets historie, viktige begivenheter, eller egenskaper landet flagget symboliserer oppfattes å ha.

Kan man bli rasende over at noen brenner et stykke tøy? Tydeligvis. Men det forsvarer ikke at denne handlingen skal være forbudt.

Nettopp på grunn av andre del av ovenstående definisjon tilsier at noen vil skade dette tøystykket som en protest mot hva flagget symboliserer. I USA har Høyesterett fastslått at dette er en del av ytringsfriheten – og der er den langt videre i sine rammer enn den er i Norge.

Istedenfor å forsvare sin handling, sier O. J. at det var en tilfeldighet og et uhell. Men det er typisk for den nye generasjonen komikere – som ikke klarer å forsvare egne vitser som symboler/symptomer på noe de vil gripe fatt i. Kommentere på sin måte.

Så O. J.s manglende forsvar for egen handling blir bare dum

Tags:

Mest lest

Arrangementer