Ukategorisert

Siktet for flaggbrenning

Otto Jespersen og Kåre Valebrokk er siktet etter flaggbrenningen i den første utgaven av Torsdagsklubben på TV2 tidligere i vinter.

Begge er siktet etter straffelovens paragraf 95, 1. ledd. Politiet opplyser ikke hvilken straffereaksjoner de innstiller på, men understreker at riksadvokaten godt kan finne på å henlegge saken. Da blir det ikke tatt ut tiltale mot Jespersen og Valebrokk.

Liberaleren er ikke glad for siktelsen. Vi håper riksadvokaten henlegger saken. Det er vanskelig å forsvare straffereaksjoner mot et stykke tøy, slik Liberaleren beskrev saken tidligere i år.

Flaggbrenning bør være en del av ytringsfriheten. Rammen for ulike ytringer bør være svært vide. Selvsagt er det forståelig at flaggbrenning kan være provoserende for noen, men det er en provokasjon folk flest bør tåle.

Torsdagsklubben hadde premiere 13.februar, og Jespersen avsluttet som vanlig programmet med en omdiskuterte sluttappeller. Denne gang gjaldt det krig i Irak. Appellen ble avsluttet med at O. J. tente et stearinlys for «en lang krig». Lyset antente et amerikansk flagg – som hang bak O. J. under hans appell. Denne hendelsen er årsaken til politiets siktelse, beklagelig nok.

Les mer om saken i kommentaren til Ove Vanebo i artikkelen «Retten til å brenne flagg».

Tags:

Mest lest

Arrangementer