Ukategorisert

Debatt om ny valglov

Det er debatt om den nye valgloven i Stortinget. Det er i skrivende stund fortsatt uklart om resultatet i dragkampen mellom partiene.

Som Dagsavisen skrev i går kan løsningen bli at Høyre går med på at fylkenes størrelse fortsatt skal telle ved beregningen av mandater til Stortinget, mot at de andre partiene går med på å gi velgerne rett til å gi ekstrastemmer også ved Stortingsvalg. I dag er det bare ved lokalvalg partiene og velgerne kan foreta slike såkalte kumuleringer.

Det er flere som reagerer på kompromisset som kan bli inngått. Byrådsleder i Oslo, Erling Lae er en av disse. Han vil at en stemme i Oslo skal være like mye verdt som en stemme i Finnmark. Liberaleren er enig med byrådslederen.

Liberaleren syns prinsippet skal være en mann/kvinne – en stemme. Hvorfor skal en stemme fra en sykepleier i Alta være verdt mer enn stemmen til butikkmedarbeideren i Bærum ?

I dag må det dobbelt så mange stemmer til for å velge inn en representant fra Oslo og Akershus som fra Finnmark. Over 37.000 velgere står bak hver representant fra Oslo-regionen, mot 18.750 i Finnmark. Dette er et galt prinsipp som Stortinget bør ordne opp i. Alt annet enn et slikt sluttresultat vil være skuffende. En trenger ikke å være liberalist for å være enig i en slik konklusjon.

Mest lest

Arrangementer