Ukategorisert

Deilig med søndagshandel

I enkelte kommuner og byer er butikkene åpen på søndager, men altfor få får nye godt av søndagshandelen.

Fra 1. april kunne butikkene bestemme sine åpningstider. Regjeringen fikk flertall for å fjerne åpningstidsloven. Det er riktig nok fortsatt reguleringer på søndager. Politikerne ønsket at denne helligdagen skulle være annerledes enn resten av uken.

I enkelte kommuner og byer i Norge er det likevel lov med søndagsåpne butikker i sommersesongen. Enkelte fylkesmenn har gitt tillatelser til noen spesielle kommuner som livnærer seg på turisme. I Finnmark finnes det en kommune der enkelte butikker har åpent på søndager, riktig nok med begrenset åpningstid i forhold til en vanlig arbeidsdag. Erfaringen fra Finnmark er gode.

Unge Solvik benyttet sist søndag til handel på Rema 1000. Det var deilig å få vanlige varer til lav pris også på en søndag. Det var også fint å se at betjeningen i butikken ikke hadde noe imot å jobbe på den såkalte helligdagen. Dermed faller et av de viktigste argumentene fra fagbevegelsen om å holde fridagen hellig bort. Fagbevegelsen har de siste årene hatt mye imot søndagsåpne butikker.

Kristenfolket er også imot søndagshandel. De holder seg til argumentasjonen fra bibelen i sin motstand, men det er vanskelig å se at søndagshandelen konkurrerer med dette budskapet, så lenge arbeidstakerne fortsatt har den fritiden de har hatt tidligere i henhold til arbeidsavtalene. Sentrale avtaler vi på liberalistisk vis er imot, men som vi ikke kan gjemme bort.

Konklusjonen er at alle som var sammen med Solvik på Rema 1000 sist søndag var det av fri vilje, både kundene og de ansatte. Deilig !!!!

Denne erfaringene bør føre til en ny debatt i arbeidslivet. Også søndagen bør være en handledag dersom butikkene ønsker å ha åpent. Det bør kunne gjøres uten spesielle tillatelser fra myndighetene basert på omgivelsene slik som i dette tilfellet. Søndagene bør være som andre dager. Liberaleren oppfordrer regjeringen til å fjerne de siste hindringene for næringslivet på dette området.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer