Ukategorisert

Sommerpatruljen på veien

I disse dager er LO sin sommerpatrulje på veien. Først og fremst for å rekruttere medlemmer til fagbevegelsen, men også å gjøre hverdagen til næringslivet så vanskelig som mulig.

Denne uken er det mange bedrifter som får besøk av sommerpatruljen. LO vil snakke med de unge som har sommerjobb. Ungdommen blir advart om såkalte ulovligheter i arbeidslivet, og LO vil bedre arbeidsforholdene.

LO skal selvfølgelig ha friheten til å gjøre denne jobben. De skal også ha lov til å snakke med ungdommen som er ute i arbeidslivet for å tjene de nødvendige sommerkronene. Likevel må ungdommen også få lov å jobbe under de betingelsene de har fått på frivillige avtaler mellom hver enkelt arbeidstaker og næringslivet. Det som er en dårlig kontrakt for LO trenger ikke nødvendigvis å være det for ungdommen eller bedriftene. Frihet er en forutsetning for å få et godt og velfungerende arbeidsliv, også når det gjelder sommerjobber. Det bør LO akseptere.

I en rekke lokalaviser sprer LO sin sommerpatrulje i disse dager skrekkhistorier om ungdommen som har såkalte slavekontrakter med sin bedrift. I mange tilfeller er det lett å være enig, men disse avtalene er inngått mellom arbeidstaker og bedrift, helt frivillig. Hvilken rett har LO til å komme i ettertid å kritisere disse avtalene ? Selvfølgelig ingen rett i det hele tatt. Avtaler vi syns er dårlig, trenger nødvendigvis ikke å være det. Alternativet er at bedriftene tar inn færre sommervikarer. Skulle det skje, vil mange unge få store problemer med å skaffe seg lommepenger. Det er tankekorset vi tenker på. Også LO sin sommerpatrulje bør tenke i denne banen. Dessverre skjer det altfor sjeldent.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer