Ukategorisert

Norge topper igjen

For tredje år på rad topper Norge FNs liste, UNDP Human Development Report, over hvilket land det er best å bo i verden.

Tankene går tilbake til da Arbeiderpartiet brukte listen foran forrige stortingsvalg for å skryte av seg selv. Det var omtrent uforståelig for AP-toppene at opposisjonen kritiserte regjeringen fordi vi også da toppet FNs liste.

Selv om Norge scorer høyt i denne kåringen, både i år, men også tidligere, har politikerne ingen grunn til å slå seg på brystet og være fornøyd med tingenes tilstand. Vi lever ikke i det perfekte land. Ikke på noen måte.

Samarbeidsregjeringens reaksjon på kåringen er interessant. Den står i sterkt kontrast til selvskrytet fra Arbeiderpartiet.

Statsministeren skriver følgende i ei pressemelding:
–Det er hyggelig at Norge blir plassert på topp når det gjelder levevilkår. Rapporten setter samtidig den norske velferdsdebatten i et interessant perspektiv. Vi har imidlertid fortsatt uløste oppgaver i Norge, som regjeringen arbeider for å løse, sier statsminister Kjell Magne Bondevik i en kommentar.

FNs liste er også oppsiktsvekkende fordi 59 land har blitt enda fattigere siden 1990 og at disse har et akutt behov for hjelp. Dette til tross for fokus på utviklingshjelp de siste årene. Norge har for eksempel økt sitt bistandsbudsjett. På tross av dette fortsetter fattigdommen i andre deler av verden. Det bør gi et signal om et systemskifte på dette området, et systemskifte som bør innbefatte mer frihandel og mindre subsidier.

Liberaleren tar rapporten til etterretning. Vi vil fortsette å jobbe for liberale verdier, selv om Norge nok en gang topper denne listen.

Tags:

Mest lest

Arrangementer