Ukategorisert

Røde tall i juli

To måneder før kommunevalget er det spennende å registrere de ulike meningsmålingene som kommer. Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har flertall på Nationens partibarometer for juli.

Flertall fordi målingen regnes ut fra mandater på Stortinget.

Hvis det var valg i dag, ville Ap ha fått 23,1 prosents oppslutning, en nedgang på 0,7 prosentpoeng fra forrige måned. SV går 0,5 prosentpoeng fram til 20,9 prosent.

Frp går litt tilbake, ned 0,9 prosentpoeng til 22,3 prosent. Det er Sentio-Norsk Statistikk som har gjennomført målingen for Nationen, Dagen og Klassekampen.

Regjeringspartiene sliter på denne målingen også. Høyre, KrF og Venstre får ikke godt utbytte hos velgerne for jobben i regjeringsposisjon.

Dette er en måling for stortingsvalget. Det er derfor vanskelig å overføret tallene til lokalpolitikken sånn helt uten videre. Likevel er det lett å konkludere med at Sosialistisk Venstreparti kan bli høstens valgvinner. Partiet gjør det godt på de ulike målingene. Kristin Halvorsens mannskap kan komme til å bli sterke i en rekke kommunestyrer og fylkesting etter høstens konstituering.

Hvis spådommen er rett om stor SV fremgang etter høstens valg, vil det ikke styrke kampen for liberale saker i lokalpolitikken. SV er en sinke målt opp mot saker vi liberalister ønsker fortgang i. Mange kommuner vil kunne oppleve en skikkelig blåmandag med fortsatt SV fremgang etter høstens kommune – og fylkestingsvalg.

Mest lest

Arrangementer