Ukategorisert

Er menn mest intelligente?

Den danske psykologiprofessoren Helmuth Nyborg hevder i sin nye bok The scientific study of General Intelligens at menn er 5% mer intelligente enn kvinner.

Dette A HREF=»http://www.dagsavisen.no/innenriks/2003/07/743033.shtml»>skriver Dagsavisen i dag. Om det er riktig eller ikke vet jeg ikke. Det er det umulig å etterprøve på noen måte utifra artikkelen i Dagsavisen.

I artikkelen skriver de følgende:

Undersøkelsen omfatter over 400 skoleelever som er fulgt i mer enn tjue år.Den lille forskjellen øker jo høyere opp man kommer på IQ-skalaen. I den høyeste delen av intelligensskalaen, der to prosent av befolkningen befinner seg, blir forskjellen tydeligere. Ved en IQ på 130 vil det være seks menn for hver kvinne, mens det med en IQ på 145 vil være 122 menn for hver kvinne.

Det som slår meg er at 2% av 400 er 8 personer. Hvordan kan man med et så lite utvalg fastslå de forholdene mellom menn og kvinner som hevdes?

Svaret er ganske enkelt at det kan man ikke, det er et alt for lite utvalg. Dette er et typisk eksempel på at en forsker enten bløffer og/eller at journalister skriver feil ting.

Siden intelligens er svært viktig for en rekke forhold sosiale og politiske forhold, jfr. boken The Bell Curve som kom for noen år siden, er forskning på dette svæt interessant. Dessverre lærer vi ikke annet av å lese Dagsavisen i dag enn at vi ikke lærer noe av å lese Dagsavisen i dag.

Tags:

Mest lest

Fra arkivet

Arrangementer

  • Ingen arrangementer