Ukategorisert

Der liberalerne samles.

Det har vært sommerseminar hos Frihetsfronten i Sverige! Her kommer en omfattende reportasje om foredrag, arrangement og annet moro. La oss imidlertid ta det viktigste først.

Vi vant fotballkampen 4-0. Det internasjonale teamet med FRIdemokratenes utsendte i spissen banket svenskene for første gang på mange år. Vi er som god vin, vi blir bare bedre med årene.

Årets seminar var et av de beste som er blitt arrangert med noen spesielt interessante fordrag. Vi skal tilbake til disse etter en liten stemningsrapport.

En sosial institusjon
Takket være moderne transportmidler har vi muligheten til å bevege oss fra Oslo til nord for Stockholm på i overkant av 8 timer. Biler gjør verden mindre. Vi ankom Barnens Ö rett før kl. 15.00 på fredag. Svenske var allerede i gang med å fortære kaffe og buller. Det er alltid like koselig å treffe gamle kjente. Dette er våre svenske kampfeller. De som står på barrkadene for et fritt samfunn i vårt naboland.

Frihetsfrontens årlige sommerseminar er en institusjon for svenske libertarianere eller nyliberalister eller liberalister. Kall dem hva du vil. Det er blitt det samme for en del av oss også. Oppskriften er ganske enkel. Man leier en kollogård med plass til 50-60 mennesker. Man samler sammen god mat og godt drikke. Man booker inn 8 foredragsholdere. Og vips, så har man en herlig blanding.

Sommerseminaret skiller seg ut gjennom sin uformelle stemning. Det er sol, sommer og bading. Riktignok får folk med seg alle foredragene, det er imidlertid ikke på grunn av obligatorisk fremmøte. Det er så høy kvalitet at man rett og slett ikke vil gå glipp av dem. Det er to foredrag på fredag, fire på lørdag (med innlagt 3 timer lunch med fotballkamp) og to på søndag.

Kveldene går med til en utrolig kombinasjon av hemningsløs festing og filosofisk/politisk/”alt-mulig-innholdende”-samtaler. Man kan foreta dypdiskusjoner om alt mulig eller røyke, drikke, røyke, danse og synge. Eller kombinere alt mulig. Det er forresten badstu der også. Et fritt samfunn i miniatyr, et fredelig sted der mennesker nyter livet. Noen legger seg kl 22.00, andre kl. 02.00 og enkelte møter til frokost uten søvn i det hele tatt. Det er forresten en tradisjon for vekking gjennom svært høy og uortodoks musikk…

Menneskene
En bevegelse og en sosial sammenkomst består av mennesker. Individene er ofte viktigere enn det man tenker over. Jeg har derfor tenkt å vi en god del plass til menneskene som var på Sommerseminaret. Det er blitt sagt om den nyliberale bevegelsen i Sverige at den av og til er blitt drevet fra sofaen til Henrik Bejke. Han er et eksempel på hvor viktig det enkelte menneske kan være. Det var svært hyggelig å møte Henrik igjen, han har alltid noen gode tanker og morsomme kommentarer på lur. Det er gledelig at han tydeligvis er på bedringens vei etter sykdom.

Jeg husker første gang jeg møtte Henrik Alexandersson på sommerseminaret for 8 år siden. Rar hatt, mye rødvin og en merkelig sigar. Frihetsfrontens leder har en tendens til å gjøre et uutslettelig inntrykk. Henrik er alltid en fornøyelse.
Selv om jeg har vært på 8 seminarer nå, så er det 3 personer som har vært på alle seminarene, alle 13. Mats Sylvan er den store organisatoren, han som holder orden på alt fra booking til penger. Under årets middagstale holdt av Jonas Virdalm fikk Mats velfortjent heder. De to andre store veteranene er Karin Råde og Nils (hvis etternavn jeg aldri har lært). Karin er alltid spennende å prate med, fikk dessverre pratet alt for lite med henne denne gangen. Nils har den egenskapen at hans latter får meg til å le, hvorpå min latter får han til å le enda mer. Og så videre! De som har hørt min herlige latter, skjønner poenget! Nils er forresten bonde.

Erik Lakoma er redaktør for Nyliberaleren og glimter alltid til med detaljkunnskap om økonomiske emner og praktisk politikk. Han er imponerende belest i liberalistisk literatur og et sort forbilde i så måte. For tiden er han engasjert mot svensk tilslutning til EMU. Blant alle EMU-skeptikerne, var det interessant å prate med Ulrika Karlsson som etter en helhetsvurdering var tilhenger av EMU. Ulrikka var forreten imponerende god i fotball og en viktig brikke i den internasjonale seieren over svenskene. Det samme var Mats Hellberg som stod for den musikalske underholdningen. Du finner hans hjemmeside med enkelte sanger på http://www.matshellberg.nu/.

De nevnte er blant de mest markante skikkelsene, det er imidlertid også mange andre spennende mennesker på seminaret. Jeg hadde den glede å prate ganske mye med Malin Haijlen, som er et svært spennende menneske. Hun var ”kökslav” på seminaret sammen med Carl og Danjell. Disse hadde ansvaret for matlaging, rydding, vasking og mye annet. Nå er det imidlertid på tide å sette strek for denne gjennomgangen før jeg har nevnt så mange at folk blir fornærmet over å ikke bli nevnt.

Talerne
Årets talere var mer internasjonalt orientert enn tidligere, med både britiske og amerikanske talere på programmet. Dette var et friskt innslag for oss alle. Den første taleren var Arlo Pignotti som pratet om Medicare´s Midlife Crisis. Han pratet om et prosjekt han hadde laget for Institute for Health Freedom. Jeg hadde ennå ikke fått tak i en penn da foredraget ble holdt, så mine notater er ganske så tomme. Hans foredrag handlet imidlertid om boken med samme navn som foredraget, du kan lese om boker her.

Boris Benulic er columnist for Svensk Metro. Han presenterte seg som en marxis som tok Marx sine ideer på alvor og derfor hadde tolkninger som var svært annerledes enn det som var vanlig på venstresiden. Han kom med en rekke utmerkede sitater fra Marx som vekket begeistring blant de nyliberale tilhørerne. Han vektla hvordan kapitalismen var en positiv kraft som bidra til å rykke opp de gamle føydale strukturene. Det var nødvendig å fullbyrde kapitalismen før det klasseløse samfunnet kunne bli en realitet. Han kom i tillegg med en rekke gode poenger. På innvendingen om at kapitalismen gjør ting til en vare, spurte han: ”Hva er alternativet til at noe blir en vare?” Hans tema for foredraget var: ”Varför USA är det beste alternativet för fattiga bondpojker”. Han tok et kraftig oppgjør med venstresidens motvilje mot USA og trakk linjer helt tilbake til den amerikanske borgerkrigen. Venstresiden har hatet USA helt siden nordstatene vant krigen. På spørsmål fra salen om hvilke liberalistiske tenkere han foretrekker, var han svar Robert Nozick og Friedrich Hayek.

Anders Varveus var en av stifterne av Frihetsfronten. Han pratet om ”Frihetens teori och praktikk”. Første skritt på veien mot et sivilisert samfunn, var å opptre sivilisert selv. Han mente at toleranse er et fundament. Det er viktig for nyliberale å velge fredens og ikke voldens vei. Mye handler om å bygge en sfære av liberale mennesker. En av fordelene er at det reduserer transaksjonskostnadene mellom mennesker. Man slipper å bruke tid og ressurser på unødig kontroll og mistenksomhet.
Varveus vektla at det er viktigere hva man gjør og ikke hva man sier. Avstanden mellom det jeg sier og det jeg gjør er et mål på umoralen. Han mente det var viktig for nyrekruttering at man har en aksjonsdel. Man kan heller ikke veie alle aksjoner på gullvekt, man kan ikke regne med at alle støtter alt.
Mye handler rett og slett om kontakt utad med andre mennesker. Disse menneskene kunne man aldri overbevise om man ikke handlet i tråd med det man sa. Og i alle sosialiseringsprosesser risikerer man å bli påvirket selv. Man må uansett bygge videre på det man er enige om.
Det er imidlertid også viktig hvem man omgås med, moderaternes bbs er kanskje ikke det riktige forum. Man skal tenke over hva man reagerer mot. Det er viktigere at noen fengsles for litt pillesalg enn at skattene går ned 2%.

Dr Sean Gabb er aktiv i Libertarian Alliance i England. På siden finner du blant annet 700 pamfletter. Hans Jørgen Lysglimt har lagt ut hele foredraget til Gabb som en mp3-fil (24 MB som kan høres eller lastes ned). Klikk her å høre foredraget. Foredragets tittel var: «The European Union as Glove Puppet: Why the Rea Enemies of Liberty and Democracy in Europa Remain Our Own Ruling Classes». Hans hovedpoeng er hvordan EU ikke krenker vår frihet direkte, men hvorfor det fungerer som en lynavleder som sprer makt og gir lokale myndigheter større mulighet til å styre våre liv.

Scott Tips og Tamara Thérèsa Mosegaard pratet om «Health Freedom». Du finner deres tale som mp3-fil her (24MB). Begge er svært opptatt av personlig helse og muligheten til å bruke naturprodukter. Gjennom ny lovgivning i bl.a. EU begrenses denne muligheten.

Frihetsfrontens ordfører Henrik Alexandersson talte om «Information – Why it doesn´t work». Du finner hans tale her.

På søndag talte Martin Borgs fra Hill & Knowlton om «Så påvirker du folket». Han gav en rekke praktiske tips. Rett før avreise fikk vi høre Dr. Madsen Pirie prate om «About Something Very Interesting». Han er president of The Adam Smith Institute. Han pratet om skatter og hvordan han gradvis har mistet sympatien for disse.

Hans Jørgen Lysglimt tok en rekke bilder på seminaret. Disse kan du finne her.

Reportasjen er også publisert på bentmosfjell.no.

Mest lest

Arrangementer