Ukategorisert

Dagfinn, når skal du forby mat?

Et usunt kosthold skal være dobbelt så farlig for kroppen sammenlignet med å røyke. Helseministeren bør kanskje forby mat?

For skribenten var dette en dårlig morgen. Jeg har problemer med alle ekspertene som advarer oss mot det meste. Advarsler mot røyk, mat, narkotika, mye tv-titting, voldsfilmer kommer jevnt og trutt. I dag var det VG.no som ga undertegnede en litt kjedeligere start på dagen enn vanlig.

Et usunt kosthold skal visstnok være dobbelt så farlig for kroppen som røyk. Det er en av konklusjonene til en internasjonal ekspertgruppe som har gjennomgått statistikk og data om sykdom og død i Europa. Arbeidet er gjort på vegne av Verdens helseorganisasjon, WHO.

Ifølge professor Philip James, som leder International Obesity Taskforce, er de nye opplysningene dramatiske. Om to uker offentliggjør han rapporten fra WHO med tittelen ”Food and health in Europe, a new basis for action”, skriver VG.

Helseministeren må jo få ideen om å forby usunn mat etter et slikt oppslag. Alt annet vil være sjokkerende. Han bør forby smør, spikkepølse, majones, biffer, Coca-Cola, pom frites, pølser, saft, fyldige pizzaer, sauser og mye annet. For å gjøre livene til hver enkelt av oss litt sunnere, bør myndighetene gripe inn å kontrollere vårt inntak av føde. Helseministeren er jo blitt en slags ekspert på å forby ting. Det vil ikke være overraskende om han igjen slår på stortrommen, denne gangen mot mat.

Skribenten ser frem til å se offentliggjøringen av den såkalte sjokkrapporten. Ikke fordi jeg tror det kommer så mange nyheter i den, men fordi jeg er nysgjerrig på hvor usunt jeg lever på en skala fra 1 til 10. Et liv jeg trives med, og som aldri skal endre seg, uansett hvor mange rapporter helseorganisasjoner slår i bordet med eller alle lovforbudene og advarsler som kan komme.

For hvert enkelt individ er det en frihet å selv bestemme over egen kropp. Den friheten skal brukes til å bestemme hva en vil spise, drikke eller røyke, innenfor rammen for eiendomsretten, uansett hvor usunt det er. Frihet fører også med seg ansvar, men det ansvaret er folk bevist på. Det må være slik. Våre liv må overstyres så lite som mulig. Vi skal selv vite hva som er best for vår egen kropp. Ingen må overstyre vår rett til å bestemme dette.

I kjølvannet av denne rapporten vil vi få masse advarsler mot alt som er usunt. Advarsler vi godt kunne ha klart oss uten. Livet trenger ikke å gjøres mer komplisert enn det som er tilfelle. Slike rapporter og advarsler er med på å stikke kjepper i hjulene for oss som ønsker full personlig frihet.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer