Ukategorisert

Skattelistene er på nett

Igjen kan vi snoke i privatøkonomien til naboen, kjendiser, politikere, familiemedlemmer, millionærer og milliardærer. Skattelistene er igjen lagt ut på nett.

I fjor var vi så nysgjerrige at flere av nettstedene som la ut skattelistene kollapset, på grunn voldsom trafikk i timene etter at listene ble lagt ut. I år har flere nettsteder økt kapasiteten for å kunne tilfredsstille surferne på en bedre måte. Er du i tvil, så kan Liberaleren fortelle deg at dette er en av de store begivenhetene på internett. Merkelig, men det forteller mye om vår snokerlyst.

Nettstedene ønsker å sikre seg flest mulig besøkere på sine sider. Eniro, som står bak sol.no hadde ikke egne skattelister i fjor. Men i år satser selskapet for fullt, med tre store servere leid i Stockholm for anledningen. Det samme gjør konkurrenten i Norge, bizkit.no.
Flere store lokalavisen, samt de store nettsidene som vg.no og dagbladet.no legger også ut denne tjenesten.

I det liberalistiske miljøet er det delte meninger om denne virksomheten, uten at det finnes et fasitsvar. Undertegnede er skeptisk til offentliggjøring av tallene, ikke bare på nettet, men også i protokollen på ligningskontoret. Først og fremst fordi privatøkonomien er helt privat. Hva hver enkelt av oss tjener, betaler i skatt eller har i formue er noe ingen andre skal grafse i. Andre mener at når listene er offentlig må hvem som helst kunne offentliggjøre hva som helst, eller vi må kunne gå på ligningskontoret for å se tallene til naboen.

Før offentliggjøringen av skattelistene via internett var opplysningene tilgjengelig på ligningskontoret, noe det fortsatt er. Aviser og mange enkelt personer gikk mann av huset for å få den økonomiske oversikten over interessante personer. Skattelistene har bestandig vært godt stoff. Det forteller litt om hvor mye vi liker å snoke i andres liv.

Liberaleren har i dag snakket med en skatteinnkrever for å høre om interessen for personlig oppmøte har vært dalende etter at opplysningene kom på nettet. Denne bekreftelsen fikk vi. Langt færre møter opp for å lese protokollen, men fortsatt var det en del som stikker innom. Vi antar det er folk som ikke har tilgang til internett.

Tallene er offentlig i tre uker, men også etter denne fristen er det mulig å få tak i opplysningene. Heldigvis er det begrenset hva som legges ut. Det er ikke mulig å få tak i bruttoinntekten eller hvor mye restskatt eventuelt hva hver enkelt av oss fikk igjen. Hvis vi som er skeptisk til dette systemet skal kunne glede oss over noe, er det at staten heldigvis holder igjen noe informasjon. Det er positivt!

Uansett hva vi liberalister mener om offentliggjøringen av skattelistene, bør vi kunne enes om at staten sitter på for mye opplysninger om hver enkelt av oss. De vet omtrent alt, og vi er pålagt å innberette den minste detalj. Storebror seg deg er en betegnelse som kan brukes på dette systemet. Et system enhver liberalist skal være imot.

Mest lest

Arrangementer