Ukategorisert

Vil innføre eiendomskatt

Rådmannen i Vestby foreslår eiendomskatt for å bedre kommunens økonomi. Nok en gang skal skatt løse problemene.

Andre forslag er å kutte seks lærerstillinger i barneskolen, legge ned postkontoret i Hølen og utsette et nytt sykehjem i to år, skriver Østlandets Blad.

Til Østlandssendingen sier rådmann Knut Haugestad at den økonomiske situasjonen i Vestby er alvorlig og at sparetiltakene og kuttene han la frem i forrige uke slett ikke bare er skremselspropaganda.

Dermed må Vestby igjennom den samme debatten som mange andre byer og kommuner har hatt. Vestby er ikke i en unik situasjon, tvert imot.

Det Liberaleren reagerer på er kommunens trang til å skattlegge innbyggerne. Eiendomskatten er ved siden av de kommunale avgiftene en av de få skatter som bestemmes lokalt, og flere og flere velger dette alternativet. Vi kunne tenke oss en annerledes tenkning blant de kommunale byråkratene og de folkevalgte.

Det er mulig å velge annerledes, prioritere på en annen måte.

Vi savner politiske valg der en setter grenser for politikken. Hva skal kommunene drive på med, hva skal andre gjøre. Det kommunale tjenesteområdet er svært både i Vestby, men også i alle andre kommuner. Det må finnes grenser for hva kommunene skal gjøre.

Trenger kommunene å drive og eie skoler og helseinstitusjoner?
Trenger kommuner å drive bibliotek, ikke bare et, men flere?
Trenger kommunene å drive og eie idrettsanlegg?
Kan barnehager drives privat med selvstendige inntak istedenfor at det meste skal igjennom oppvekstkontoret?
Er det en kommunal oppgave å drive kino og samfunnshus?
Kunne vedlikeholdsoppgaver ha vært satt ut til private aktører, istedenfor å ha et stort vaktmesterkorps?
Er det en kommunal oppgave å drive forretningsvirksomhet, som busselskap?
Trenger kommunene en næringsavdeling som skaper ulike konkurransevilkår mellom de ulike private aktørene?

Byråkratene og kommunepolitikerne bør stille disse og lignende spørsmål. Svaret ville ofte ha blitt nei uten at velferdssamfunnet raseres. Det er mulig å sette grenser for politikken. På den måten ville trangen til å skattlegge innbyggerne ha blitt mye mindre.

Politikerne i Vestby bør tenke annerledes. De trenger ikke gå for løsningene rådmannen foreslår. Er de tøffe nok til å tenke annerledes?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer