Ukategorisert

Beryktet for øvelsene

Fest og fyll på heimevernøvelser er et av mange gode argumenter for en ny organisering av strukturen på forsvaret. Å hevde nulltoleranse fra forsvarets side på dette området er bare tull.

–Vi har nulltoleranse på dette området. Spesielt fordi soldatene skyter med skarpt under øvelsene. De som påstår vi har en drikkekultur vil jeg gjerne møte ansikt til ansikt, sier oberstløytnant og HV10-sjef Nils Melby til NRK Sogn og Fjordane

Undertegnede møter mer enn gjerne Nils Melby ansikt til ansikt. Min påstand er at det er allmennkjent at det nytes alkohol under øvelser. Ikke alle øvelsene, men snært mange. Det har muligens blitt bedre de siste årene, men å legge skjul på festligheter er å vri på sannheten.

Det finnes skrekkhistorier om soldater og alkohol. Skribenten har selv skrevet brev for to personer som ønsket redusert straff for brudd på alkoholbestemmelsene. De fikk straff, og måtte avtjene 10 og 12 dager ekstra på garnisonen i Porsanger for å ha vært dritings og brukt våpen under en øvelse i regi av heimevernet. Disse to var uheldig. Andre slapp billig unna!

Selv om forsvaret påstår nulltoleranse, og benekter problemet vil de aldri komme festingen til livs. Rett og slett fordi mange av de som må igjennom øvelsene ikke vil være der. De er på øvelsen fordi de må, verken mer eller mindre. Derfor blir oppførselen deretter.

Forsvaret må og bør være en plass der alle som tjenestegjør er der av fri vilje. Det må ligge egen interesse fra hver enkelt soldat. Dagens system legger ikke opp til det, ikke på noen måte. Derfor vil slike historier som Melby beklager dukke opp med jevne mellomrom. Dessverre er det ikke alle fyllefestene som havner i media. Hadde fyllehistoriene blitt allmenn kjent ville alle med et vis antall stjerner fått et forklaringsproblem.

Tags:

Mest lest

Arrangementer