Ukategorisert

Foreslår forbud mot pølser

Ernæringsprofessor Kaare R. Norum vil ha slutt på salg av pølser og godteri på bensinstasjoner. Han foreslår et forbud. Heldigvis innser han selv at forslaget er sinnsvakt.

Det er VG som skriver om konferansen Norum kom med sitt utspill. Argumentet for forslaget er å få folk til å spise sunnere. Ernæringsprofessoren ønsker en debatt om vår holdning til fet mat. Det er vanskelig å se for seg en seriøs debatt når tanken om forbudt lanseres på pølser. Det lar seg rett og slett ikke gjennomføre.

Butikker, kiosker, bensinstasjoner, restauranter og andre må få selge de varene de vil. Tilbud og etterspørsel vil regulere dette på en god måte. Hadde salget av såkalt ferdigmat solgt dårlig, ville færre ha satset på dette sortimentet. Når kundene etterspør pølser må dette være tilgjengelig der folk ferdes. Bensinstasjoner og kiosker er en del av vår hverdag.

Folk må få styre sitt matinntak selv, helt uten innblanding fra andre.

De som frykter for folks fysiske tilstand bør bruke mer tid på hvordan folk flest kan trimme litt mer. Også dette er et privat anliggende som folk skal styre selv uten innblanding fra andre, men hadde Norum og andre såkalte eksperter brukt mer tid på dette, ville vi ha sluppet alle forslagene om forbudt.

Folk sin kropp er noe ingen andre har noe med. Vi må selv få friheten til å bestemme over den, uansett hva dette medfører. Betyr det usunn mat og lite trim er det greit, så lenge det er valget hver enkelt av oss tar.

Tilhengerne av fundamentalister som Kaare R. Norum vil hevde gigantiske helsebudsjett dersom alt ble så fritt som Liberaleren ønsker. Den påstanden kan være rett, legg merke til ordet kan. Derfor ønsker vi lavest mulig skatt for å kunne finansiere egen helse. Vi bør selv betale eventuelle sykehusopphold. Skal folk flest være i stand til dette, må vi få beholde egne inntekter. Verre er det ikke.

Et annet moment oppe i denne debatten er alle advarslene vi får mot det mange av oss regner som det gode liv. Vi skal ikke spise usunn mat, vi skal ikke røyke, ikke nyte alkohol, ikke bruke narkotika, ikke gamble osv. Alle disse advarslene er ikke sunne. De senker livskvaliteten. Alt blir på en eller annen måte farlig, og det er det neppe. Dette bør alle helsefrikere ha i baktanke når forbudt lansertes i hytt og pine.

Det er farlig å leve, vi kommer til å dø!

Comments are closed.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Har du betalt “forsikring” hos staten?Har du betalt “forsikring” hos staten?
    Hva tror du forsikringsvilkårene består av, loven som kan endres eller "samfunnskontrakten" som ingen har sett?
  • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
    Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
  • 26 år med EU26 år med EU
    I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.