Ukategorisert

Sametingets homofobi

I dag har det vært en merkelig og en litt syk sak i Nord-Norge. Det hele handler om sametinget og ei jentes seksualitet.

Saken begynte med at journalisten Anna-Anita Hivand skulle stå offentlig frem som bifil.i en artikkel som skulle stå på trykk i en informasjonsavis bestilt av Sametinget. Administrasjonen for Sametinget synes artikkelen ble for kontroversiell og den kom derfor ikke på trykk. Så langt alt greit. Sametinget har som utgiver av informasjonsavisen rettigheter til å følge redaktørplakaten og sensurere stoff i bilaget. Uansett hva vi mener om redaktørplakaten, bør utgiveren bestemme innholdet i det som gis ut.

I ettertid prøvde sameradioen å lage en nyhetssak på artikkelen som ikke kom på trykk i informasjonsavisen. Det er denne delen av saken som er lei. Det er nå Sametingets overgrep mot jenta starter.

Sametingets politiske rådgiver tar kontakt med NRK sameradioen. Hun gjør alt hun kan for å hindre at de lager en redaksjonell sak om Hivand. Hun mente Hivand måtte beskyttes mot seg selv, og løy om at Hivand var umyndiggjort og hadde en verge. Et voldsomt overgrep og en stygg løgn mot ei jente som ikke har gjort noe galt, bortsett fra å ha ei legning som ikke er akseptabel hos de samiske myndighetene. Det er sykt at en politisk rådgiver kan sette ut slike rykter eller komme med utsagn som dette for å hindre et oppslag i media. Det gir assosiasjoner til system vi ikke liker å sammenligne oss med.

–At et folkevalgt organ som Sametinget kan gjøre noe slikt er rystende, sier Anna-Anita Hivand til NRK Troms og Finnmark. Hun har uten tvil lov å være både skuffet og fortvilet.

Det gjør ikke saken bedre at sametingspresidenten bekrefter historien, samtidig som han har full tillit til sin politiske rådgiver. Hun burde hatt sparken på dagen. Hun har utøvd maktmisbruk, misbruk de fleste bør ta avstand fra, også sametingspresidenter.

Skribenten begynner å bli lei av alle sakene om folks seksualitet som dukker opp i media. Det er uforståelig at mennesker med en annen legning blir sett på som ”skrullete”. Nå må den tiden snart være forbi.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer