Ukategorisert

Økte inntekter for staten

Reduserte avgifter på brennevin med over 22 prosent alkohol har gitt økte inntekter til staten. Lavere avgifter ga altså mer penger i statskassen.

Avgiften på denne typen alkohol ble redusert med ni prosent fra 1. januar. Det vil gi statskassen 100 millioner ekstra istedenfor et tap på 90 millioner som finansdepartementet sitt regnestykke viste.

Det økte salget som avgiftslettelsene har betydd gjennom Vinmonopolet har fra januar til oktober ført til en økning på 69 millioner kroner i statskassen sammenlignet med den samme perioden i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Tallene viser at avgiftslettelser ikke bare en prinsipielt riktig, men også god økonomisk politikk for sosialdemokrater som med slike inntekter fortsatt kan dele ut goder i hytt og pine.

De som vil øke dagens alkoholavgifter vil vise til et økt salg på polet med lavere avgifter. Det er riktig, men Vinmonopolets økning må hentes andre. Det er nærliggende å tro at økt salg via polet går utover den illegale omsetningen av alkohol. Dermed gir lavere avgifter enn vinn-vinn situasjon. Det må være et tankekors for avgiftskåte politikere.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Den gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfraDen gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfra
  Johann Friedrich Struensee gjennomførte en revolusjon i Danmark-Norge. Fra toppen av det dansk-norske eneveldet. Han ble henrettet 28.april 1772, for majestetsfornærmelse.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.