Ukategorisert

Økte inntekter for staten

Reduserte avgifter på brennevin med over 22 prosent alkohol har gitt økte inntekter til staten. Lavere avgifter ga altså mer penger i statskassen.

Avgiften på denne typen alkohol ble redusert med ni prosent fra 1. januar. Det vil gi statskassen 100 millioner ekstra istedenfor et tap på 90 millioner som finansdepartementet sitt regnestykke viste.

Det økte salget som avgiftslettelsene har betydd gjennom Vinmonopolet har fra januar til oktober ført til en økning på 69 millioner kroner i statskassen sammenlignet med den samme perioden i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Tallene viser at avgiftslettelser ikke bare en prinsipielt riktig, men også god økonomisk politikk for sosialdemokrater som med slike inntekter fortsatt kan dele ut goder i hytt og pine.

De som vil øke dagens alkoholavgifter vil vise til et økt salg på polet med lavere avgifter. Det er riktig, men Vinmonopolets økning må hentes andre. Det er nærliggende å tro at økt salg via polet går utover den illegale omsetningen av alkohol. Dermed gir lavere avgifter enn vinn-vinn situasjon. Det må være et tankekors for avgiftskåte politikere.

Mest lest

Arrangementer