Ukategorisert

Lik tilgang til kildene

Det blir prinsipielt helt feil når en liten gruppe journalister skal bestemme andre journalisters adgang til Stortinget. Stortingets presselosje har for stor makt.

Debatten om journalisters adgang til Stortinget har blusset opp etter at Se og Hør ikke er blitt akseptert som medlem av Stortingets presselosje. Dermed må journalistene fra Se og Hør på lik linje med en del andre komme inn i Stortinget via vakttjenesten, mens medlemmer av losjen har fri adgang, helt uavhengig av hva som står på sakskartet i nasjonalforsamlingen.

Det bør være fri tilgang til kildene. På bakgrunn av et slikt prinsipp har Stortingets presselosje altfor stor makt.

Alle medier bør behandles likt. Det er vanvittig at losjen skal bestemme hvilken journalister som skal slippe inn og hvem som skal stenges ute. Noen vil reagerer på ordvalget ”stenges ute”. Via vakttjenesten med henvisninger til møter og debatter kan en slippe inn, men det er stor forskjell på denne adgangen og den medlemmene av Stortingets presselosje har.

Det er selvfølgelig lett å se at alle som betegner seg selv om journalister ikke kan komme å gå i Stortinget slik de vil. Det finnes gode argumenter for en begrensning, men de begrensningene bør settes av Stortingets administrasjon og ikke av en losje.

Det er på høy tid at samrøret mellom våre politikere og den omtalte losjen oppheves. Det bør være fri tilgang eller like konkurranseforhold til kildene. Dagens system bryter fullstendig med disse prinsippene.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer