Ukategorisert

Nå får du paracet i butikken

Medisiner som Paracet, Ibux og Otrivin havner heldigvis i butikkhyllene. Det er en liten delseier, men fortsatt er det langt igjen i kampen om et fritt marked.

Etter at Konkurransetilsynet varslet om inngrep mot apotekkjedenes krav om eksklusivitet på reseptfrie merkevarer, har produsentene nå bestemt seg for å selge de samme varene til dagligvarehandelen, skriver Dagbladet.

Liberaleren var innom denne saken 21. oktober. Lite er forandret siden den gang, og vi ønsker fortsatt at alt av medisiner skal selges fritt uten reguleringer fra politikerne.

Det er et lite skritt i riktig retning at butikkene får selge Paracet, Ibux og Otrivin. Apotekenes monopol på reseptbelagte medisiner bør oppheves. Det er politikerne som må fjerne hindringene slik at vi får fri konkurranse på dette området også.

Den viktigste motforestillingen mot et fritt marked er misbruk. Politikerne har ikke klart å komme misbruket til livs til tross for restriksjonene. De som på død og vil ha reseptbelagte medisiner vil få tak i det. Å redusere friheten med opprettholdelse av monopolet har vært mislykket. Spesielt er prisen som forbrukerne må betale et godt bevis på en lite vellykket politikk fra staten sin side.

Også denne saken dreier seg om frihet. Vår frihet til å kunne benytte de medisinene vi ønsker uten en offentlig godkjenning. Produsentenes frihet til å selge sine varer til de som vil kjøpe. Sist, men ikke minst, kjøpmannens rett til å dekke forbrukernes etterspørsmål. Politisk svikt har sørget for at disse frihetene ikke finnes, en svikt som umyndiggjør hvert enkelt individ.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer