Ukategorisert

Uriktig dømt

Den pensjonerte dommeren, Trygve Lange-Nielsen, har fått frikjent seks menn og en kvinne etter at han tok fatt i sakene igjen.

Dokumentaren ”Den angrende dommeren” på NRK1 mandag kveld var sterk kost. Programmet tok for seg mange justismord fra 1990-tallet. Vi skal være glad Norge aldri innførte kastrering som straffereaksjon på seksualforbrytelser, et forslag som har blitt drøftet flere ganger både i formelle og uformelle sammenhenger.

–Hva skal en mann forsvare seg med dersom han blir beskyldt for incest. Han kan bare si nei, nei, nei. Han har ikke noe motbevis. Det er litt beslektet med hekseprosessene. Var man utpekt som heks, så måtte man bevise at man ikke var det, sa den pensjonerte dommeren til NRK sin dokumentar mandag kveld.

Programmet satte pekefingeren på flere sentrale områder. Først og fremst fikk vi vite at mange har sittet i fengsel uten å ha gjort noe galt. Altså uriktig dømt. For de det gjelder er det en tragedie. Å miste friheten sin uten å ha gjort noe galt må være skrekkelig. Liberaleren har medfølelse for de som har sittet i fengsel på en feilaktig dom.

Disse sakene beviser også at samfunnet skal være forsiktig med straffereaksjonene. Kastrering og lange fengselsstraffer setter spor i alle. Kanskje spesielt mennesker som blir utsatt for justismord. Trygve Lange-Nielsen har bevist at det dessverre finnes slike saker. Saker der det er vanskelig å sette ord på urettferdigheten uskyldige mennesker utsettes for.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer