Ukategorisert

Saddam til ansvar

Iraks eks-diktator Saddam Hussein er endelig bak lås og slå. Irak kan nå ta et endelig oppgjør med hans regime, og starte med blanke ark. Og USA har færre grunner til å forlenge sin okkupasjon av Irak.

USAs president George Bush har inkassert en PR-seier av de store. At en så fryktet og blodig diktator er tatt i live, og mest sannsynlig risikerer å måtte svare for seg i en rettssal er godt for okkupantene USA og Storbritannia, efter at den offisielle begrunnelsen om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen viste seg å være en gedigen flause. Det er også godt for irakerne, som kan ta et rettslig oppgjør med Saddam-diktaturets ugjerninger. Det er også en kraftig advarsel til verdens diktatorer, om at de som lever trygt i dag kan stå for retten i morgen.

USA har nå en grunn mindre til å bli stående i Irak. Styret av landet bør snarest mulig overlates til landets egen befolkning, I tiden frem til dette skjer, er det FN og humanitære organisasjoner som bør ta okkupantenes plass.

Selv om det nå blir mindre og mindre sannsynlig at Saddam-diktaturet kan komme tilbake i en eller annen form, er ikke situasjonen for Iraks befolkning særlig gunstig. På mange måter er hverdagen langt lettere uten Saddams soldater, politi, spioner og torturister. Men selv om det på mange måter er fremgang, er 2 store oppgaver uløste: Irakerne er ikke herrer i eget hus, og samfunnet er i en reell tilstand av lovløshet.

Hva bør skje med Saddam? Han bør naturligvis stilles til ansvar i en rettssal. En slik sak vil ta lang tid å forberede. I mellomtiden bør han behandles som en krigsforbryter, evt. anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Han bør dømmes av en internasjonal domstol, f.eks i Haag, evt. av irakerne selv, naturligvis i samsvar med internasjonale normer for rettssikkerhet. Den absolutt dårligste løsningen er at USA plasserer ham på Guantanamo-basen i lenker og med bind for øynene.

Verdens diktatorer har hatt noen dårlige år. Pinochet har så langt unnsluppet å stå til ansvar, selv om han en tid var i forvaring og ble en juridisk kasteball. Milosevic sitter fengslet i Haag, og selv om saken mot ham ruller og går er det ikke gitt at serberne overbevises om hans skyld. Med Saddam i fangenskap har USA en gylden mulighet til å vise at de respekterer internasjonale rettsregler.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer