Ukategorisert

Saddam til ansvar

Iraks eks-diktator Saddam Hussein er endelig bak lås og slå. Irak kan nå ta et endelig oppgjør med hans regime, og starte med blanke ark. Og USA har færre grunner til å forlenge sin okkupasjon av Irak.

USAs president George Bush har inkassert en PR-seier av de store. At en så fryktet og blodig diktator er tatt i live, og mest sannsynlig risikerer å måtte svare for seg i en rettssal er godt for okkupantene USA og Storbritannia, efter at den offisielle begrunnelsen om at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen viste seg å være en gedigen flause. Det er også godt for irakerne, som kan ta et rettslig oppgjør med Saddam-diktaturets ugjerninger. Det er også en kraftig advarsel til verdens diktatorer, om at de som lever trygt i dag kan stå for retten i morgen.

USA har nå en grunn mindre til å bli stående i Irak. Styret av landet bør snarest mulig overlates til landets egen befolkning, I tiden frem til dette skjer, er det FN og humanitære organisasjoner som bør ta okkupantenes plass.

Selv om det nå blir mindre og mindre sannsynlig at Saddam-diktaturet kan komme tilbake i en eller annen form, er ikke situasjonen for Iraks befolkning særlig gunstig. På mange måter er hverdagen langt lettere uten Saddams soldater, politi, spioner og torturister. Men selv om det på mange måter er fremgang, er 2 store oppgaver uløste: Irakerne er ikke herrer i eget hus, og samfunnet er i en reell tilstand av lovløshet.

Hva bør skje med Saddam? Han bør naturligvis stilles til ansvar i en rettssal. En slik sak vil ta lang tid å forberede. I mellomtiden bør han behandles som en krigsforbryter, evt. anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Han bør dømmes av en internasjonal domstol, f.eks i Haag, evt. av irakerne selv, naturligvis i samsvar med internasjonale normer for rettssikkerhet. Den absolutt dårligste løsningen er at USA plasserer ham på Guantanamo-basen i lenker og med bind for øynene.

Verdens diktatorer har hatt noen dårlige år. Pinochet har så langt unnsluppet å stå til ansvar, selv om han en tid var i forvaring og ble en juridisk kasteball. Milosevic sitter fengslet i Haag, og selv om saken mot ham ruller og går er det ikke gitt at serberne overbevises om hans skyld. Med Saddam i fangenskap har USA en gylden mulighet til å vise at de respekterer internasjonale rettsregler.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
eh
eh
18 years ago

som vanlig lever «liberaleren» i en slags bizarro-verden; et parallelt univers.

konklusjonen folk flest i usa trekker av dette er jo nettopp at det var riktig å gå UTENOM fn/»internasjonale rettsregler»… disse impotente verdensbyråkratene har jo fordømt saddam i 11 år uten å gjøre det spøtt, mens når bush endelig kommer til makten, så setter han hardt mot hardt og gjør vei i vellinga

saddam bør dømmes av sine egne, i irak

lynsjing i gatene er et sannsynlig resultat

slik får han samme skjebne som en meningsfelle, ved navn Benito…

Per Aage Pleym Christensen
Per Aage Pleym Christensen
18 years ago

Liberaleren anerkjenner ikke at hvem som helst tiltar seg en rett til å definere hva som er riktig for andre, og iverksette dette på egen hånd. Når du skriver at Bush gjør det andre burde gjort, så er mitt motspørsmål. Hva om Vladimir Putin eller Chinas leder legger seg på samme praksis; utfra egne oppfatninger definere hva som er best for andre, og setter seg fore å gjøre dette – uten å sikre seg aksept fra internasjonale organisasjoner? Tipper du ikke ville vært så fornøyd med noe sånt.. Bush kunne jo kikke litt på USAs uavhengighetserklæring, om hvordan det er… Read more »

eh
eh
18 years ago

Jeg konstaterer at liberaleren sementerer sitt rykte som en tumleplass for virkelighetsfjerne bokormer. Godt amerikanerne ledes av handlekraftige realister.

Pleym Christensen
Pleym Christensen
18 years ago

Jeg konstaterer at innsenderen skjuler seg bak anonymitetens behagelige og feige kappe. Pussig?

Jeg innser at de demokratiske rettigheter vi i Norge og de fleste andre land i Europa nyter godt av, er konstruert av virkelighetsfjerne bokormer.

Historiebøkene om Christian Magnus Falsen, Georg Sverdrup, Anton Martin Schweigaard, Johan Sverdrup og de andre må skrives på nytt!

Fortsatt god bedring!

Fra arkivet