Ukategorisert

Det amerikanske demokratiet

Det amerikanske demokratiet utsettes for mye kritikk. På et område er det imidlertid overlegent.

Sist natt var det første primærvalget i USA i staten Iowa. Disse skjer enten på spesielle møter (Caucus slik som i Iowa) eller gjennom valg der velgerne stemmer på ordinær måte (for å gi en svært forenklet beskrivelse).

Poenget er at velgerne er direkte involvert i å bestemme hvilke kandidater som stiller til valg. I Iowa deltok over 100 000 velgere. Den amerikanske nominasjonen er en åpen, demokratisk prosess.

Det var i utgangspunktet 9 kandidater fra Demokratene. De deltok i åpne debatter med hverandre på tv og driver nå åpen valgkamp mot hverandre i stat etter stat. Det er konkurranse om hvem som skal stille mot Bush, det er i hvert fall 4 kandidater som fortsatt kan vinne den nominasjonen. Velgerne får stemme på den de ønsker seg.

Parallellen til Norge blir tydelig. Her avgjøres kandidatvalgene i de lukkede rom. Ofte på partikontoret, ofte av en valgkomite bestående av noen få mennesker og av og til av et nominasjonsmøte med et hundretalls partipamper.

Mye kan sies om det amerikanske demokratiske systemet, men når det gjelder nominasjon av kandidater, er de et forbilde for de fleste land.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer