Ukategorisert

Fight for your right to party

Alle Festers Mor (AFM) er den største studentfesten i Oslo. I går var jeg på planleggingsmøte, dessverre merker vi politikernes klamme hånd.

AFM er en fest der man slipper inn 2400 studenter til en gigantfest på hele Chateau Neuf. Alle studenforeningene inviteres med og får stille egen bar. Tidligere har vi lidd under vanlige skjenkelover og reguleringer, men i år er det blitt enda verre.

Det har vært vanlig med ulike barkonsepter der hver hver forening lager sitt eget opplegg og selger drikkevarer. I år må det innføres eget bongsystem p.g.a. nye regler for salg av av drikkevarer og momsregnskap, eller hva det må være. Penger kan vi ikke lenger ta imot i barene fordi det må gis kasseapparatkvitteringer tilbake og det er praktisk umulig å ordne kasseapparater i 20 mobile barer.

Her er et typisk eksempel på byråkratiske regler laget for de store som rammer de små. De som er mektige har advokater som ordner opp og konkursrytterne driter i slike påbud siden de bare skal skumme fløten. De som rammes er de små som ikke kan ta sjanser.

I tillegg er brannreglene blitt stadig mer byråkratiske og vanskelige å leve opp til. Nå kan man ikke lenger ha barer på gode gamle plasser. For det kan være farlig. Eller helt ærlig, delvis fordi noen er byråkratiske og vil redusere risiko og bråk til null risiko.

En ting er lovene, men det verste er ofte plageånder med ønske om nullrisiko som vil etterleve lovene. De som er redde for alt og vil ha «ordnung muss sein». Per Fugelli har skrevet en utmerket bok om 0-visjonen som alle anbefales å lese. Der vises det hvordan ambisjonene om null risiko tar fra mennesker livslysten.

Snart kommer også røykeloven over stakkarslige studenter og legger nye restriksjoner som vi må tilpasse oss. Det er ikke lett å drive studentaktiviteter med dagens lover og regler.

Ikke misforstå, man klarer aldri å ta fra aktive studenter festlysten, men de plager oss. Disse lovene og reglene, for å ha kontroll, for å gjøre ting trygt. De legger demper på mulighetene til utfoldelse. De øker kostnadene og gir oss merarbeid.

La meg avslutte med et eksempel fra fjorårets fest. En forening ville gi gjestene sine gulrøtter og dipp og ble nektet dette. Næringsmiddelloven/-etaten eller noe slikt hadde forbud mot dette…

Mest lest

Arrangementer