Ukategorisert

Kongen og Persson i samme båt

Den svenske kongen tramper uti igjen. Trøsten får være at han er i båt med sin statsminister – og ingen forlanger at han skal trekke seg..

Svenske kong Carl Gustav trampet uti da han var på offisielt besøk i det lille asiatiske sultanatet Brunei. Han presterte å si at sultanen (som har diktatorisk makt) hadde nær kontakt med undersåttene sine, og at landet er mer åpent enn mange synes å tro.

Brunei er utsatt for skarp kritikk av Amnesty International for brudd på menneskerettighetene. Også den svenske regjeringen har kritisert Bruneis myndigheter.

Carl Gustavs tabbeliste er legendarisk og lang, og allerede er avisene fulle av krav om at han skal gå av etc. etc. For en gangs skyld var han raskt ute med å beklage sine uttalelser.

Den svenske sosialdemokratiske statsministeren, Gøran Persson (også kalt bøffelen) har på sin side tidligere rost Folkerepublikken (omskrivning for kommunistisk diktatur) China for landets «politiske stabilitet». Hørte vi noen forlange Perssons avgang?

De som kritiserer svenskekongen burde inkludere Persson i sin kritikk. Det hører ingen steder hjemme å rose stabiliteten i et diktatur som undertrykker over en milliard mennesker.

Sammenligner man innbyggertallet i Brunei og China fremstår Perssons uttalelse som langt mer politisk på jordet enn Carl Gustavs. Uten at vi skal unnskylde noen av dem. Begge bør finne seg noe annet å gjøre.

Leve Republikken

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer