Ukategorisert

La dem dø!

Endring er naturlig for en levende verden. Det er således helt uproblematisk med en eventuell avisdød, på samme måte som da det ble slutt på hestekjerrer i Oslo.

I går ble oppslagstallene for avisene lagt frem av Mediebedriftenes Landsforening. Aftenposten skriver om hvordan avisene taper terreng for nettet.

Dette er da helt naturlig, noe Liberalerens lesere sikkert kjenner seg igjen i. Vi er ikke interessert i gamle nyheter, vi vil ha ferske nyheter og det får vi ikke i avisene. Avisene har riktignok skjønt dette og tilpasset seg, VG og Dagbladet ligner mer og mer på Se og Hør på dårlig papir.

Endringen fra papir til nett er positiv på alle måter. Avisene slipper trykkeri og distribusjon. Leserne sparer 3650 kr i året og slipper å dra seg ned på 7 Eleven i snøvær for å få tak i noe å lese på. Det gir i tillegg en demokratisering av nyhetsmarkedet, uavhengig av rikdom og nedarvede vaner,. En liten avis som Liberaleren kan spre sine nyheter like billig som det VG kan.

Overgangen til nett betyr imidlertid neppe døden for det trykkede ord. Nettet er flyktig og egner seg spesielt godt for raske, korte nyheter. Det vil fortsatt være behov for et mer varig, trykket alternativ, men vi tror det vil endre seg slik at man får mer bruk av tidsskrifter til dybde og nett for nyheter.

Det vil imidlertid komme en politisk motreaksjon, dels fra konservativ maktelite i alle etablerte politiske miljøer og dels fra særinteresser som lever av det eksisterende avismarked. Med nedgang i opplag, vil det naturlige være en avisdød. Den vil etterhvert skylle ned på lokalavisnivået. Man vil få en allianse av de som er redde for internett og endring, de som liker avismonopolet sitt (Klassekampen, Dagsavisen, Vårt Land, Nationen m.fl.) og de som arbeider i avisene, og da spesielt knyttet til trykkeri og andre gammeldagse oppgaver.

Liberaleren er en progressiv kraft som hilser gode endringer velkommen. Vi skal kjempe for nyheter på internett, både gjennom en utvidelse av egen virksomhet og motarbeidelse av reaksjonære krefter som vil ha alt som før.

Tags:

Mest lest

Arrangementer