Ukategorisert

Den ideologiske kampen: Det var en gang

Dette er den første av 6 artikler i en artikkelserie om ideologiske skillelinjer. Det var lederen i Klassekampen i dag som inspirerte denne serien.

Gjennom en time i badekaret har jeg lagt planen for de 5 artiklene, jeg roper nesten eureka, eureka. Vel, der fikk de som kjenner meg et mentalt bilde som ødelegger lunchen. Tilbake til saken.

Klassekampens leder har den klassiske tittelen Minerva. Den handler selvsagt om det gamle bladet til Den Konservative Studenterforening. Klassekampen har fått med seg at dette stadig gis ut. Vi skal la være å raljere over at enkelte av oss leste den utgaven som Klassekampen tar ta i for flere måneder siden. Kommunister har alltid vært litt på etterskudd.

Minerva er en øvelse i namedropping, der kjente navn på skribentlisten prioriteres, siste nummer hadde imidlertid mange spennende artikler, til en forandring. Vi skal ikke underslå at Minerva er blitt et bra produkt under Nikolai E. Astrup, kombinasjonen av en god redaktør og en romslig økonomi gir ofte gode resultater.

Klassekampen skriver blant annet følgende om Minerva:

«De ungkonservative forsøker åpenbart å puste nytt liv i den ideologiske debatten på høyresida. … Foreløpig ser ikke den ungkonservative offensiven så farlig ut, men den kan fort bli. … Minervas ambisjon er å utvikle et politisk og allmennkulturelt tidsskrift for høyresida, blant annet ved å trekke inn folk som kan bidra til å gi markedsliberalismen et mer anstendig, sosialt og moralsk ansikt. … Det ideologiske innholdet står likevel på stedet hvil. I bladets leder tegnes det tradisjonelle bildet av en forvokst velferdsstat, som må stagges for at ikke det private initiativet skal legges i lenker.»

Det virker tydelig som om de røde ønsker en reprise av gamle ideologiske basketak fra 60-, og 70-tallet, en kamp sosialismen uten tvil gikk seirende ut av. Tidene er imidlertid forandret og det finnes tøffere alternativer enn sosialisme og konservatisme for de som leter i det politiske landskap. Både i sentrum og på ytterkantene.

I fem mer dyptpløyende artikler den neste uken vil Liberaleren analysere og kritisere ulike alternativer og prøve å få frem nye og mer fundamentale ideologiske skillelinjer. Arbeidstitlene for artiklene er «Vampyrene», «Den gode fienden», «Gratispassasjerene», «Den gyldne middelvei» og «Oppstandelsen».

Gled dere!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer