Ukategorisert

Butikkene må selv velge

Hver tredje nordmann støtter forslaget fra flere organisasjoner om å fjerne røyken fra kassa i butikkene. Alternativet er egne utsalg eller disker. Dermed er det duket for nok en røykedebatt i Norge.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL, og Den norske lægeforening mener at sigarettene må bort fra kassa der folk flest kjøper sitt daglige brød, skriver Dagsavisen.

Forslaget er dårlig. Rett og slett fordi det bryter rett inn i driften til hver enkelt kiosk, butikk, bensinstasjon og andre som selger røyk. Hvor tobakken skal plasseres må utsalgsstedene bestemme helt på egenhand uten innblanding fra lovverket.

Et forslag som regulerer hvor ulike produkter skal stå i butikken reduserer friheten til driverne.

Hvis dette forslaget går igjennom vil det medføre høyere driftsutgifter for butikkene. Ved egne disker må mer folk ansettes for å betjene de som vil kjøpe røyk på en god og servicevennlig måte. Plasseres røyken andre plasser i lokalet, uten spesielt vakthold, øker sjansene for tyveri.

Det at mange har valgt å ha røyken nær kassa har sannsynligvis mange praktiske fordeler. Kontinuerlig vakt over røyken, og effektiv drift er to av fordelene.

Hvis dette røykeforslaget skal overføres til andre varer som ikke er spesielt sunt for kroppen, blir det umulig å drive butikker slik vi kjenner de i dag. Cola, sjokolade, øl og annen usunn mat kan ikke ha egne utsalgsplasser eller egne disker. Ingen butikker vil overleve med en slik drift. Dessuten ville vi som kunder bli rimelig misfornøyd med å stå i kø overalt.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer