Ukategorisert

Skjerp deg, Vegard

Det Liberale Folkepartiet, DLF, og stortingsrepresentant Jan Simonsen jublet over attentatet mot Hamas-lederen, sjeik Ahmed Yassin. Jubelen var forventet fra Simonsen, men DLF bør holde seg for god til å forsvare politiske drap.

Det var 22. mars at det liberalistiske partiet, som de selv skryter av, forsvarte drapet på Hamas-lederen. På kommentarplass gratulerer Det Liberale Folkepartiet Israel med likvideringen.

Grunnen til skribentens reaksjon på dette utspillet er at DLF skryter av å forsvare liberalistisk ideologi. På mange, mange områder er partiet mer liberalt enn mange av sine konkurrenter. Likevel mener jeg deler av utenrikspolitikken og eksemplet på denne saken med gratulasjoner til Israel kolliderer fullstendig med ideologien de påstår de setter høyt.

Likvideringen av Ahmed Yassin er stikk i strid med det rettsstatsfundament som er en nødvendig del av en minimumsstat dersom den skal kunne kalle seg liberalistisk.

Hovedpoenget er at en rettsstat er kjennetegnet med forutsigbare prosedyrer for hvordan man skal behandle forbrytere, og man må finnes skyldig i en rettssak, ikke i et regjeringsvedtak. Politiske likvidasjoner uten rettslig behandling er ikke et virkemiddel som er akseptabelt i en rettsstat.

Tilhengerne av drapet forsvarer det med at Israel er i krig med Palestinerne og dermed er likvidering av denne typen lovlig. Der er skribenten uenig. Det skjer dessverre terrorhandlinger på begge sider av konflikten, men det er terror, ikke krigshandlinger. Derfor blir for eksempel fanger i konflikten ikke oppfattet som krigsfanger og får dermed ikke den behandling som statusen krever i henhold til internasjonale avtaler.

Skribenten har ikke monopol på hva som er korrekt liberalisme, men jeg forsvarer rettsstatsfundamentet som er en nødvendig del av en minimumsstat dersom den skal kunne kalle seg liberalistisk.

Tags:

Mest lest

Arrangementer